arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Wat is De Krook?

De Krook is een grootschalig stadsvernieuwingsproject dat kennis, cultuur en innovatief ondernemerschap bundelt, en een ontmoetingsplek vormt voor alle Gentenaars. De infrastructuur aan een bocht (‘krook’) in de Schelde omvat onder meer de nieuwe stadsbibliotheek, labo’s en kantoren van de Universiteit Gent en imec, een café en groenzones. Vanaf 2020 komen daar met de renovatie van het Wintercircus ook nog hubs voor innovatieve economie, een ondergrondse concertzaal, een café en een dakrestaurant bij.

Foto Website

In 2011 werd (eindelijk) begonnen met de afbraak van wat toen nog de Waalse Krook heette – de grootste operatie met puinvervoer over het water ooit in Gent en zelfs Oost-Vlaanderen. Het doel was een Masterplan – afgebakend door de Korte Dagsteeg, de Lammerstraat, de Kuiperskaai en het Sint-Jansvest – dat een verloederde en verwaarloosde stadsbuurt nieuw leven in zou blazen. Getrokken door een groots cultureel infrastructuurproject: De Krook.

De uitwerking van het nieuwe hoofdgebouw en openbaar domein gebeurde door Gents architectenbureau Coussée & Goris Architecten in samenwerking met het Catalaanse bureau RCR Arquitectes. De nieuwbouw, waarin de stadsbibliotheek, Universiteit Gent en imec plaats kregen, opende in maart 2017 de deuren. Met zijn open en transparante structuur vormt het een uniek doorgangsgebied voor wandelaars en fietsers, maar ook en vooral voor ideeën.

Het openbaar domein rond De Krook wordt in 2017 en 2018 verder afgewerkt met onder meer de heraanleg van groene kades, de aanleg van de Steve Bikobrug die De Krook met de Brabantdam verbindt en de heraanleg van de Grote Huidevettershoek en Platteberg.

Circus en autogarage

Ook het flink verloederde Wintercircus kreeg een plaats in dit Masterplan. Het stukje erfgoed heeft een bewogen geschiedenis achter de rug: opgericht in 1894 ging het al in 1920 in vlammen op. Na de heropbouw in 1923 genoten de maximum 3.400 toeschouwers er niet alleen van circus, maar ook van revues, variétéprogramma's en filmvoorstellingen. In 1947 kreeg het gebouw de functie van autogarage, vooral voor de vele oldtimers van de familie Mahy. In 1978 sloot die de deuren en zette de verloedering van het gebouw zich definitief in. Op hier en daar een opflakkering na: zo vormde het statige interieur van het Wintercircus in 2009 het ideale decor voor een groots opgezette fototentoonstelling van Stephan Vanfleteren.


Wintercircus Simulatie

De renovatie van het pand is opgestart in mei 2017 en is een ontwerp van Gents architectenbureau BARO en SUMproject (concepthouder is AKT). In 2022 werd de renovatie bekroond met de Gentse Monumentenprijs, zowel van het publiek als de vakjury.

Het gebouw zal plaats bieden aan demonstratie- en tentoonstellingsruimte, hubs voor innovatieve economie, een ondergrondse concertzaal, een café en een dakrestaurant. Op die manier krijgt het Wintercircus in zekere zin zijn oorspronkelijke functie terug: mensen samenbrengen.

Tijdens het WK voetbal Qatar 2022 nam de VRT het Wintercircus in voor de presentatie van live uitzendingen, waardoor het gebouw dadelijk (inter)nationale uitstraling kreeg.

Inspiratieplek voor kennis, cultuur en innovatie

De Krook gaat ervan uit dat de som meer kan zijn dan het geheel van de delen: door de stadsbibliotheek, UGent en imec samen te brengen ontstaat een heel interessante kruisbestuiving. Zeker in termen van kennis, media, nieuwe informatietechnologie en digitalisering. In De Krook kan ook het publiek meemaken hoe topacademici de wetenschap van morgen tot stand brengen. Maar voor zin- en betekenisgeving volstaat kennis niet. Reflectie is evenzeer nodig. Op De Krook wordt dat mogelijk gemaakt dankzij verschillende ontmoetingsplekken. De tijd die we winnen door nieuwe ontwikkelingen binnen informatietechnologie kan hier maximaal verzilverd worden.  

Img 6290 Web C Michiel Devijver