arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Wat is De Krook?

De Krook telt een aantal vaste bewoners, die gaan voor een kruisbestuiving van knowhow en die streven naar maximale interactie met bezoekers.

Bibliotheek De Krook is de eerste hoofdbibliotheek van Gent die wordt ondergebracht in een gebouw dat écht ontworpen is voor die functie. Ze wil tegemoetkomen aan de verwachtingen van de 21e-eeuwse Gentenaar, door haar aanbod nog actiever te presenteren via uitnodigende stand- en presentatie meubelen, en door heldere oriëntatie te voorzien – onder meer in de vorm van 72 schermen (waarvan 66 aanraakschermen). 

Zo wil ze bezoekers niet alleen helpen om op een eigentijdse manier betekenis te geven aan de huidige samenleving, maar ook stimuleren er aan deel te nemen. Met de vele partners in de stad wil Bibliotheek De Krook bouwen aan een toonaangevende bibliotheekwerking in het Nederlandse taalgebied en dagelijks zo’n 3.000 Gentenaars maximaal op hun on- en offline wenken bedienen.

Img 6657 Web C Michiel Devijver

De bibliotheek pakt hiervoor uit met de vertrouwde, uitgebreide collectie boeken, cd’s, dvd’s … enerzijds, en anderzijds een weelde aan nieuwigheden. Zoals de Krook Bib app, die je feilloos navigeert doorheen Vlaanderens eerste smartphone-vriendelijke bibliotheekcatalogus. Via deze app kan je Leestips-op-maat krijgen, waarbij je gepersonaliseerde leessuggesties ontvangt op basis van eerder leengedrag en leesvoorkeuren. Ook aan de kinderen wordt gedacht, onder meer met Bieblo, een nieuwe visuele en digitale toepassing voor kinderen tussen 7 en 11 jaar, met een overzicht van (aanwezige) leesboeken. Bibliotheek De Krook is trouwens de eerste van Vlaanderen waar je online kan betalen via mijn.bibliotheek.be.

De bibliotheek pakt verder uit met nieuwe lenerskaarten (voorzien van technologie die het leenproces gemakkelijker maakt), een vernuftig boekentransportsysteem en digitale themadossiers. Met een gloednieuwe Jongerenbibliotheek, naast de bestaande Kinderbibliotheek, heeft ze zelfs een absolute primeur. Daarnaast zijn er heel wat leeshoeken en rustige lees- en studieplekken.

Ten slotte wordt Bibliotheek De Krook een plek om anderen te ontmoeten tijdens lezingen of debatten, om talenten te ontwikkelen tijdens workshops, getuige te zijn van onderzoek en digitale drempels weg te werken… Kortom, om mee te schrijven aan nieuwe verhalen.

Structurele partners van Bibliotheek De Krook zijn Vormingplus (dat sociale, culturele of persoonlijke vaardigheden wil aanscherpen via een uitgebreid educatief aanbod), Digitaal.Talent@Gent, De Stap – Leerwinkel Oost-Vlaanderen en de Wetswinkel. Zij geven op vaste tijdstippen gespecialiseerd advies op maat van de bezoeker.


Img 6788 Web C Michiel Devijver

Een andere permanente bewoner is imec, dat volop inzet op digitaal onderzoek en het stimuleren van ondernemerschap. Het gidst startups doorheen de verschillende stappen van het innovatieproces: van eerste idee tot afgewerkt product of definitieve dienst. Hiervoor maakt imec niet alleen gebruik van unieke nano-elektronica en digitale technologieën, maar bundelt het ook de krachten met andere bedrijven, de overheid, de onderzoekswereld en de burger. Voor die laatste is er imec Maakdatmee, een initiatief om zoveel mogelijk mensen innovatie te laten “meemaken” (beleven en co-creëren). Meemakers worden regelmatig uitgenodigd om hun mening te geven over of visie te delen op nieuwe ideeën, producten of diensten. Zo wordt innovatie echt afgestemd op de noden van de eindgebruiker.

Tools die imec hiervoor inzet zijn onder meer een DataWall die met zijn tien gekoppelde schermen in interactie gaat met onderzoekers en bezoekers van De Krook; Phosphotron, een immersief labo rond virtual en augmented reality waar bedrijven innovatieve oplossingen kunnen testen in een VR-context; een Prototyping Lab waar met gloednieuwe technieken als 3D-printing, lasercutting en vinylprinting ideeën in tastbare prototypes worden omgezet; en een Co-CreatieLab waar eindgebruikers van een product of dienst worden betrokken bij innovatie en technologie. Kortom, Vlaamse innovatie op topniveau. 

Img 5959 Web C Michiel Devijver

De Universiteit Gent kan als (inter)nationale kennisinstelling uiteraard niet ontbreken in De Krook. Topacademici laten er een breed en divers doelpubliek kennismaken met hun onderzoek en opleidingen. De Krook wordt zo een plek waar UGent buiten kan treden met haar expertise en bezoekers kan betrekken bij de academische werking. Om dat verder te prikkelen, bouwt Universiteit Gent voor het eerst een eigen publiekswerking uit, onder meer met de lezingenreeks ‘Kraks@De Krook’, in samenwerking met imec en Bibliotheek De Krook.

In De Krook brengt UGent onder meer de vakgroep Communicatiewetenschappen onder. Zo is hier hun Audiovisueel Centrum terug te vinden, een splinternieuw Co-creatie lab en een Media Experience lab. Hun onderzoeksgroep voor Media, Innovatie en CommunicatieTechnologieën (MICT), ook verbonden aan imec, zal hier fysiek ook huizen. MICT doet gebruikersonderzoek naar allerlei innovatieve technologieën zoals Augmented en Virtual reality in verschillende fases van het innovatieproces. Dit gaat van monitoring van huidig mediagebruik, ideegeneratie voor ontwikkeling, testen gedurende het ontwikkelingsproces en validatie van afgewerkte producten.

De Onderzoeksgroep Cultuur en Educatie focust dan weer vooral op onderzoek naar cultuur (het gebruik van verhalen in onderwijs, evoluties binnen cultuurparticipatie en -beleving, veranderende leesculturen en (online) leesgroepen …). 

En het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek (IPEM) bouwt er volop aan het ArtScience lab, dat augmented reality binnen muziekproductie mogelijk maakt, en aan nieuwe artistieke expressievormen waarbij kunstenaars actief betrokken worden bij de technologische en wetenschappelijk ontwikkelingen. 

Onderzoeksgroep IDLab (Internet Technology and Data Science Lab) voert fundamenteel en toegepast onderzoek uit op het gebied van internettechnologie en data science. In De Krook leggen zij hun onderzoeksfocus op immersieve interactieve media, virtual, augmented en mixed reality, en Internet of Things.

Ook universiteitsradio Urgent.fm krijgt een definitieve plek in De Krook en vestigt er haar radiostudio’s. Daar wil de zender als medialab meer dan ooit een praktijkvloer vormen voor UGent-studenten.


Img 7008 Web C Michiel Devijver

In de kantoren op de vierde verdieping vinden we ook nog het Bibliografisch centrum van Cultuurconnect terug. Dit team is verantwoordelijk voor de organisatie van de centrale catalografie van de openbare bibliotheken in Vlaanderen.


Foto's: © Michiel Devijver