arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Project Hotseats zit erop: dit hebben we geleerd

| 18 juni 2021

Bij de opening van De Krook engageerden de bewoners zich om een gemeenschappelijk project op poten te zetten. En dat op basis van de grootste noden én de beschikbare expertises. Na enkele brainstormsessies was Hotseats geboren: een experimenteel onderzoek naar een oplossing voor de grote drukte wanneer studenten en flexwerkers een plek zochten in de bibliotheek.

Screenshot 2021 06 18 At 09 31 14

Het idee was om de drukte van de studieplekken in kaart brengen met sensortechnologie. Een win-win voor alle partijen:

· UGent en imec verwierven meer kennis over de technologie.

· De bibliotheek werd van een probleem verlost.

Dit project loopt nu op zijn einde. We delen de inzichten die we opdeden graag met jou.

Sensortechnologie

Het eerste vraagstuk dat de onderzoekers moesten beantwoorden was hoe ze konden meten welke studieplaatsen wanneer bezet waren. Hiervoor hingen ze warmtesensoren boven de tafels. Die waren de beste keuze vanuit economisch, ecologisch en privacyperspectief.

Privacybeschermend

Vanuit privacyperspectief is het belangrijk dat het beeld niet vastlegt wie waar zit. Omdat warmtesensoren alleen een verandering in temperatuur detecteren, zijn ze ideaal om in te schatten of er iemand zit zonder gebruik te maken van persoonsgebonden gegevens.

Economisch

Ook andere technologieën zoals druksensors brengen de privacy niet in gevaar, maar omdat de infrastructuur van het gebouw al bestond, was het te duur om de stoelen ermee uit te rusten. De sensoren boven de tafels waren dus ook de meest economische optie. Daarnaast is er gekozen voor bekabeling van de verschillende de sensoren.

Ecologisch

Om energie te besparen werd er gekozen voor het OCTA-platform van IDLab Antwerpen om de gekozen sensoren te integreren, omdat dit een zeer laag verbruik heeft. Het slaapverbruik bedraagt maar enkele µA, ter vergelijking: een gloeilamp verbruikt 1000 keer meer.

Zonlicht strooit roet in het eten

Het principe werkte als volgt: de sensoren maten hoe warm het boven elke stoel was. Al deze temperaturen werden verzameld en geïnterpreteerd. Die interpretatie onthulde of een plaats al dan niet bezet was.

Althans, dat was de theorie. Omdat De Krook bestaat uit grote glaspartijen komt er de hele dag veel zonlicht binnen, altijd op een andere plaats. Het was dan ook heel moeilijk om een basistemperatuur vast te stellen voor een lege plaats.

We experimenteerden met verschillende algoritmes en kozen er uiteindelijk voor om het verschil tussen meerdere metingen te nemen en dus af te gaan op de temperatuursverandering, in plaats van op een absolute temperatuur.

Die keuze zorgde er ook voor dat we geen grote hoeveelheid data (temperaturen) moesten opslaan om er vervolgens machine learning op toe te passen. Data van de laatste uren was voldoende, wat ook een pak energiezuiniger was.

Lessen voor de toekomst

Het Hotseat-project was een testproject met De Krook als ideaal laboratorium en leidde tot meerdere interessante inzichten. De vruchtbaarste uitkomst? In het project bespeurden de onderzoekers een samenwerking tussen verschillende systemen die in meerdere projecten opdoken. Deze systemen lossen problemen op die telkens terugkomen wanneer er een project wordt uitgevoerd.

Ten eerste is er OCTA, dat instaat voor de fysieke integratie van sensoren en ervoor zorgt dat de data van deze sensoren kan doorgestuurd worden over een netwerk naar keuze.

Ten tweede is er DYAMAND, ontwikkeld door IDLab Gent, om de data die wordt aangeleverd door sensoren die op een verschillende manier communiceren, te kunnen aanbieden aan applicaties op een uniforme manier.

Tenslotte is er Obelisk, eveneens ontwikkeld door IDLab Gent, dat zorgt voor de langetermijnopslag van de data. Daarnaast maakt Obelisk het ook mogelijk voor applicaties om de data op een gebruiksvriendelijke manier op te halen.

Onder andere door de samenwerking binnen Hotseats, zijn deze drie systemen ondergebracht onder de noemer IDLab IoT Platform. Toekomstige projecten kunnen gebruik maken van de expertise opgebouwd in Hotseats en andere projecten. Het IDLab IoT Platform biedt een menu aan keuzes aan om de meest voorkomende problemen in een IoT-project aan te pakken.

Wat nu?

De inzichten uit het Hotseats-project zijn dus zeker nuttig voor toekomstige projecten. Maar leidde het ook tot een oplossing voor het probleem van de drukte in De Krook? Door problemen bij het doorsturen van de data, bleek het systeem uiteindelijk niet stabiel genoeg te werken om het effectief in gebruik te nemen. De tijden zijn ondertussen drastisch veranderd waardoor ook de noden van de bibliotheek zijn veranderd. Momenteel staat er ’s ochtends geen lange rij studenten meer aan de bib. Op termijn overweegt de bibliotheek een reservatiesysteem in plaats van een druktebarometer. Dat zal beter voldoen aan de huidige noden. De Hotseats-druktebarometer zal dus niet in gebruik genomen worden in De Krook, maar heeft ons wel erg veel geleerd.