arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Koningin Paolaprijs voor project rond artificiële intelligentie

Onderzoek | 26 juni 2020

De technologie-experten van De Krook ijveren al enkele jaren voor meer onderzoek en onderwijs over artificiële intelligentie. Na een expo met robots in 2017-2018 in De Krook schittert hun werk nu ook dankzij de Koningin Paolaprijs, die werd uitgereikt aan KIKS, een project dat leerlingen uit het middelbaar in contact brengt met AI en wetenschap.

Kiks Prijs Paola Wedstrijd 06 2020

Het KIKS-project rond artificiële intelligentie van Francis Wyffels (UGent) en Natacha Gesquière (STEM-coördinator, Sint-Bavohumaniora) wint de de koningin Paoloprijs voor het onderwijs, een prijs voor leerkrachten die een pedagogisch project bedacht hebben dat bij de leerlingen interesse en bewondering wekt voor wetenschappelijke vakken. Het moet jongeren aanzetten om in het hoger onderwijs te kiezen voor studiegebieden gericht op wetenschappelijk en technologisch onderzoek. Het onderwijsproject 'KIKS' wist de jury duidelijk te overtuigen en kaapte de eerste prijs weg!  

 

KIKS: Getrainde neurale netwerken helpen onderzoek naar klimaatverandering vooruit  

Wetenschappers van de Plantentuin Meise (Sofie Meeus) en de UGent (Jan van de Bulcke) willen te weten komen hoe bomen uit het tropisch regenwoud zich aanpassen aan de klimaatverandering. Het onderzoek van de huidmondjes (stomata) van planten kan een antwoord beiden op die vraag; ze vertellen iets meer over de CO2-concentratie in de atmosfeer tijdens de groei van de planten. De onderzoekers tellen het aantal stomata op de bladeren en meten hun grootte. Die resultaten vergelijken ze met de resultaten van honderd jaar terug.

 

Het tellen en meten van stomata is een heel tijdrovende bezigheid. Om dit te automatiseren, heeft Francis wyffels, een computerwetenschapper van ID-LAB (UGent), een neuraal netwerk 'getraind'.

 

"Een troef van het KIKS-project is de samenwerking tussen onderzoekers en leerkrachten. Het lesmateriaal van KIKS wordt ontwikkeld, parallel aan de resultaten van een lopend wetenschappelijk onderzoek van de UGent en de Plantentuin Meise

(Francis wyffels, prof. Robotica en AI, UGent)Meer weten over het project of artificiële intelligentie?

Ga langs op de website van Universiteit Gent, van Kenniscentrum Data & Maatschappij of kijk naar onderstaande video.