arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

De Krook: speerpunt van stadsvernieuwing 2.0

| 10 maart 2017

Op 10 maart opende een nieuwe Gentse landmark de deuren. De Krook is een cultuurbaken voor alle Gentenaars, een bibliotheek voor de toekomst én een brandpunt van innovatie en ondernemerschap via imec en UGent.

Img 6212 Web C Michiel Devijver

Gent had al de drie torens en de Boekentoren. Nu is er ook De Krook, bijna letterlijk een toegangspoort tot de stad. Voor deze versmelting van het bestaande Wintercircus en een nieuwbouw sloegen het Gentse bureau COUSSEE & GORIS architecten en het Spaans-Catalaanse bureau RCR Arquitectes de handen in elkaar, met als resultaat een indrukwekkend open huis waar binnen buiten en buiten binnen is.

Img 6539 Web C Michiel Devijver

De Krook biedt onder meer onderdak aan de nieuwe stadsbibliotheek, experimenteerlabs, de universiteitsradio Urgent.fm én het kruim van innovatief ondernemerschap. Dit baken van stadsvernieuwing en eigen publiekswerking, een initiatief van Stad Gent, de Universiteit Gent en imec, wordt volgens Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz “dé referentie in Vlaanderen en Europa voor maatschappelijk gedragen innovatie.”

Om die ambitie te verwezenlijken willen de partners in De Krook de krachten bundelen met bedrijven, de onderzoekswereld, de overheid en de burger. Met haar transparante en open vormgeving nodigt De Krook alle Gentenaars uit om te ontdekken wat deze herwonnen plek zoal te bieden heeft.