arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

A.I. in De Krook

| 18 december 2020

Welke voordelen kan artificiële intelligentie (A.I.) bieden? En voor welke valkuilen moeten we onze ogen zeker openhouden? Ontdek er de komende maanden alles over in De Krook!

Ai In De Krook

Doet een robot binnenkort jouw afwas?

Of geeft een computer je kinderen binnenkort les? Helpt een robot jouw chirurg bij je volgende operatie? Of zorgt die voor je wanneer je daarna terug op de kamer ligt?

 

Wat is de zin en onzin van A.I.? Wat kan het vandaag? Wat kan het nog helemaal niet? Wat voor toekomst staat er ons te wachten samen met A.I., en wat voor toekomst wíllen we? Moeten we ons ergens zorgen over maken, of net niet?

 

De partners van De Krook - imec, Universiteit Gent, UGent Delta, Bibliotheek De Krook, Urgent.fm en VormingPlus Gent-Eeklo - slaan de handen in elkaar en organiseren de komende maanden een reeks activiteiten over dit onderwerp. Benieuwd? Ontdek hieronder wat er allemaal op het programma staat!

 

Wat is er te doen?

Boeklancering A.I. & Maatschappij

9 februari 2021 van 19u-21u

Wat is het belang en vooral de maatschappelijke impact van artificiële intelligentie (kortweg AI)? Ga mee op ontdekking met het boek 'Artificiële intelligentie & Maatschappij' en de bijhorende (online) boekvoorstelling in De Krook

Heb je de boeklancering gemist? Bekijk de opname op deze pagina!

Digistatie - sociale robot

Zaterdag 27 februari van 10-12u

Een robot als buddy? In deze digistatie nemen we een kijkje naar de “sociale robot”, de robot die kan communiceren met mensen. Wat is dat precies, zo’n robot? En hoe werkt die dan juist? Wat kan zo’n robot allemaal, en wat helemaal niet? En hoe kan je hiermee zelf aan de slag?

Mens versus Machine

5 maart 2021 van 19u30 - 21u

Mieke De Ketelaere legt in haar boek “Mens versus Machine” op toegankelijke en transparante wijze de basisconcepten van A.I. uit. Met dit debat geeft Mieke, via nauwkeurig gekozen experten, elke lezer de mogelijkheid meer inzichten te krijgen in de vele kansen die AI biedt, maar ook te begrijpen waar de mogelijke risico’s zich bevinden. Daarbij krijgt elke kijker verder ook de mogelijkheid vragen te stellen aan het panel, of het nu over AI in het heden of AI in de toekomst gaat. Tenslotte nemen we een kijkje achter de schermen van het goede doel dat gekozen werd voor de opbrengsten van het boek.

AI: van fictie naar non-fictie

15 maart 2021 van 19u30 - 21u

Wat kunnen films en boeken ons echt leren over een wereld met artificiële intelligentie? Artificiële intelligentie is een thema dat niet enkel vandaag tot de verbeelding spreekt. Al jarenlang zijn de mogelijkheden die A.I. de wereld kan bieden, en ook de bedreigingen die het met zich meebrengt, het onderwerp van heel wat romans en films. In dit evenement buigen enkele experts zich over 5 fragmenten uit film en literatuur, en bespreken ze er de zin en onzin van.

Why is this A.I.?

18 maart 2021 van 19u tot 21u

Wat is Artificiële Intelligentie (niet)? Hoe gaan we verantwoord met artificiële intelligentie de toekomst in? Waar liggen de fouten en beperkingen van artificiële intelligentie? En hoe werken deepfakes juist? 

In de twee uur durende radiospecial - uitgezonden op Urgent.fm op donderdag 18 maart – ontleedden de studentenredacties Spoetnik en Vers Geperst die vraag.

Herbeluister de radiospecial hier! 

Wetenschapscafé: Machina Sapiens

6 april 2021 vanaf 19u45

Gratis te volgen live stream voor iedereen met een dorst naar kennis. Een boeiend debat over artificiële intelligentie met wetenschappers en ervaringsdeskundigen. 

Not frequently asked questions 

Update: wegens de huidige covid-maatregelen is het evenement uitgesteld. We maken de nieuwe datum zo snel mogelijk bekend.

Not frequently asked questions is een performance over niet veelgestelde vragen. In een intieme setting krijgt het onuitgesprokene een plaats voor bekenden, onbekenden of toevallige passanten. De installatie heeft de vorm van een hedendaagse biechtstoel. De vraagsteller is onzichtbaar aanwezig. Binnenin kom je oog in oog te staan met de persoon aan de overkant. Een uitnodiging aan de stad en zijn bewoners om ruimte te geven aan het onbespreekbare. Voor deze editie zal Liesbet Hermans niet veelgestelde vragen samenstellen over Artificiële Intelligentie. I.s.m. partners van de UGent en imec en met steun van de Vlaamse Overheid en C-takt.

Voor leerkrachten: Sociale Robots op School

5 juni

Een sociale robot, wat moeten we ons daar bij voorstellen? Hoe werkt zoiets? En hoe sociaal is zo'n sociale robot dan precies? Het project "Sociale Robot" van Universiteit Gent & Dwengo vzw wil leerkrachten in de eerste graad secundair onderwijs ondersteunen om rond deze vragen aan de slag te gaan. Benieuwd? Volg een workshop in De Krook!

Artificial intelligence: Monster van Frankenstein of reddende engel?

Interview met Francis wyffels en Mieke De Ketelaere

Gps, spraakhekenning, computervertalingen: 20 jaar geleden leek het nog science-fiction, vandaag vinden we het doodnormaal. Allemaal zijn het toepassingen van artificiële intelligentie. Neemt die artificiële intelligentie binnenkort de wereld van ons over, of wordt ons leven er alleen beter door? De Krookkrant stak haar licht op bij A.I.-experts Francis wyffels van UGent en Mieke De Ketelaere van imec.

Interview: Veerle Blykers
Foto: Christophe Vander Eecken

Verhalen over A.I.

Artificiële intelligentie is een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er al heel wat verhalen over A.I. geschreven werden. Benieuwd? Bibliotheek De Krook stelde voor jou een selectie aan leesvoer samen, om zowel de fictie- als de non-fictiekant van A.I. te ontdekken. 

Lees meer in het digitale dossier van Bibliotheek De Krook via deze link.