arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Wetenschapscafé's

Event | 29 september tot 8 december 2020

De Wetenschapscafés brengen wetenschap tussen pot en pint. Geen aula, geen monoloog, geen overdonderende presentaties, geen klassiek debat, geen academische sfeer, maar wel wetenschappers die gemoedelijk vertellen over hun werk en passie.

Wetenschapscafe Logo

Wetenschap tussen scherm en pint

Tot en met het einde van dit jaar gaan de wetenschapscafés online en brengen we even wetenschap tussen scherm en pint. Live vanuit Bibliotheek De Krook.

De inhoud blijft dezelfde: altijd maatschappelijk relevant, actueel of fascinerend. Geen monologen, overdonderende presentaties, klassiek debat of academische sfeer. Wat dan wel? Wetenschappers die gemoedelijk vertellen over hun werk en passie binnen de zachte en harde wetenschappen. Voor iedereen met een gezonde dorst naar kennis!

 Ook in de online edities is er ruimte voor vragen. Dus sit back and relax voor een interessante portie wetenschap vanuit de zetel! Hoe je vanuit je huiskamer meevolgt, lees je binnenkort. ;


Lees hier meer over de wetenschapscafés en bekijk onze toekomstige (online) edities hieronder.

Een initiatief van Howest, UGent, Hogeschool Gent en Arteveldehogeschool.


Wetenschapscafes Najaar 2020 Site Dk

ANTIBIOTICA. Slachtoffer van eigen succes - 13 Oktober 2020

Inhoud

De euforie was groot toen antibiotica - vooral na WOII - een geweldig succes bleken. Antibiotica kunnen levens redden omdat ze ons genezen van bacteriële infecties en werden dus à volonté gebruikt bij zowel mens als bij dier. 

Op deze manier kon de voedingsindustrie voldoen aan de stijgende wereldbevolking en de steeds grotere vraag naar dierlijke producten. De farmaceutische industrie cashte en rustte op haar lauweren. Ook vandaag de dag is antibiotica nog altijd één van de meest voorgeschreven geneesmiddelen, hoewel bijna 50% (!) van alle voorgeschreven antibiotica bij mensen als overbodig wordt beschouwd. En dat is lang nog niet alles…

 • Hoe groot is het antibioticagebruik bij mensen? En bij dieren?
 • Hebben we antibiotica nodig om mensen en dieren gezond te houden? Kunnen we niet beter focussen op voorkomen in plaats van genezen? 
 • Waarom zijn er zo weinig nieuwe antibiotica? 
 • Wat doet de wetenschap hiermee, welke onderzoeken gebeuren en op welke doorbraak mogen we hopen? 
 • Waarom is het voor een arts vaak niet evident om het juiste antibioticum te kiezen? 
 • Is een grote persoonlijke hygiëne een pluspunt of een minpunt? Kunnen we onze goede bacteriën inschakelen in de strijd tegen de slechte bacteriën?  
 • Antibioticaresistentie, dat is toch geen probleem? Of toch...? 
 • Welke maatregelen neemt Europa? Moeten we het preventieve gebruik van antibiotica in de veeteelt aan banden leggen, of zijn er andere oplossingen? 
 • Wat is het verband tussen antibioticumresistentie en het huis/tuin/keuken gebruik van antimicrobiële materialen? Bv. snijplank in de keuken met antimicrobieel materiaal.
 • Wat kan jij zélf doen om de verdere ontwikkeling van antibioticumresistentie tegen te gaan? 
 • Wat kunnen pers en overheid doen om de bevolking beter te informeren? 

Je hoort het allemaal op dit tweede online wetenschapscafé van seizoen 2020-2021! Tot zeker eind 2020 gaan we digitaal. 

Sprekers

Bénédicte Callens 

Bénédicte Callens is dierenarts en werkt bij AMCRA, het kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij   dieren in België. Hier schrijft ze mee aan de adviezen voor de betrokken sectoren en de overheid om naar een   duurzaam antibioticabeleid te evolueren in de Belgische diergeneeskunde. Bénédicte werkte voor het eerst rond de  antibioticaproblematiek voor haar  masterproef aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Ze ging na wat de invloed is van de toedieningsweg van antibiotica op het voorkomen van antibioticaresistentie bij vleeskippen. Gebeten door het onderwerp vervolgde ze haar onderzoek naar de impact van antibioticagebruik van varkens. Hiervoor bezocht ze Vlaamse varkensbedrijven om in kaart te brengen in welke mate ze antibiotica gebruiken. Na haar doctoraat werkte ze een tijdje bij Sciensano – het Belgisch instituut voor volksgezondheid – waar ze het voorkomen van resistentie bij bacteriën van verschillende voedselproducerende diersoorten opvolgde. 

Tom Coenye

Tom Coenye is professor Microbiologie aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds 2006 leidt hij het Laboratorium voor Farmaceutische Microbiologie (LPM). Het onderzoek in het LPM spitst zich toe op verschillende aspecten van antimicrobiële therapie, waarbij voornamelijk aandacht besteed wordt aan antibioticumtolerantie in biofilms en de rol van gastheer-pathogeen interacties in biofilm resistentie. Daarnaast wordt er fundamenteel onderzoek gedaan naar innovatieve benaderingen om moeilijk te behandelen infecties te bestrijden. Prof. Coenye doceert verschillende vakken m.b.t. microbiologie en antibiotica aan bachelor- en masterstudenten farmaceutische wetenschappen.

Kim Verhaeghe (moderator) 

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan een met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

 

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

Het wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 13 oktober, om 19.45 uur vanuit De Krook. Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.


Wetenschapscafé gemist?

Snuister in ons archief om meer te lezen over je favoriete onderwerp, kijk op Twitter voor de boeiendste quotes of herbeluister het integrale café via MixcloudSoundcloudStitcher of Podcast Addict (Android). Veel luisterplezier!