arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Tentoonstelling 'Wonen in diversiteit'

Tentoonstelling | 10 oktober tot 17 november 2018

De tentoonstelling 'Wonen in diversiteit' grijpt de asielcrisis aan om het bredere woningvraagstuk in de stad te herdenken.

Wonen In Diversiteit

In plaats van de asielcrisis als een verliesverhaal voor de stad te beschouwen, wordt er op zoek gegaan naar innovatieve woonvormen die uitnodigen tot wonen in diversiteit en zo de stad een nieuwe impuls geven. Vandaag zien we immers dat migranten vaak geïsoleerd leven van de samenleving waarin ze terecht zijn gekomen, zowel tijdens als na hun asielprocedure.  


Heim

Als een collectief van architecten met een sociale missie gelooft Heim in de kracht van architectuur om maatschappelijke vraagstukken open te trekken en te verbeelden. Bij gebrek aan opdrachtgeverschap voor de architectuur van migratie, neemt Heim in deze tentoonstelling de rol van opdrachtgever even op. Ze schrijven hun eigen programma en gaan op zoek naar nieuwe recepten die wonen in diversiteit mogelijk maken. 

Via ontwerpend onderzoek en geïnspireerd door waardevolle initiatieven van middenveldorganisaties in binnen- en buitenland, onderzoeken ze hoe een permanente en flexibele structuur voor tijdelijke woonvormen kan ontwikkeld worden. Door deze innovatieve woonvormen te injecteren met ruimtes voor werken en ontmoeten, worden ze belangrijke hefbomen voor integratie. Tegelijkertijd kunnen ze uitgroeien tot ruimtes die een nieuwe collectiviteit mogelijk maken. Zo ontstaat een win-winsituatie voor zowel de nieuwkomer als voor de stad. 

Praktisch

De tentoonstelling zal lopen van 10/10/2018 t.e.m. zaterdag 17/11/ 2018 en is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek. 

Heim is curator van deze tentoonstelling en rekent hierbij op de steun van De KrookUniversiteit GentUniversiteit AntwerpenEndeavourde StadsacademieVluchtelingenwerk VlaanderenVormingplus Gent-Eeklo en Stadsbouwmeester Gent.

Meer info