arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Science Bar

Event | 8 oktober tot 28 april 2020

In de Science Bar gaan leerlingen 3e graad secundair in debat met wetenschappers. Een moderator leidt het gesprek met vijf prikkelende stellingen als rode draad. Incl. hapje en drankje in het Krookcafé.

Sciencebar Logo Bg

Programma

  • Di. 8/10/2019 – Druk in m’n hoofd: jong zijn in 2019
  • Di. 5/11/2019 – Klimaat: (waarom) moet ik me écht zorgen maken?
  • Di. 24/03/2020 – (Waarom) moet ik wakker liggen van politiek?
  • Di. 28/04/2020 – Actua voor jongeren: van krant tot facebook?

 

  • Telkens op dinsdagmiddag van 13u30-15u30, of tot de dorst gelest is.
  • Locatie: Krookcafé, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent 
  • Toegangsprijs: gratis! Drankje en hapje inbegrepen.


Science Bar - Druk in m’n hoofd: jong zijn in 2019

Wist je dat… 1 op 5 Vlaamse jongeren worstelt met psychische problemen?

Deze psychische symptomen zijn zeer divers: slecht slapen, angstig zijn, moeite hebben om zich te concentreren of zelfs denken aan de dood.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het zelfbeeld van jongeren. Soms hebben deze invloed op hoe jongeren denken en zich gedragen met betrekking tot eten, gewicht en hun lichaamsbeeld.

Ook naar school gaan brengt vaak emotionele onrust te weeg in de vorm van angst of lichamelijke klachten. Het is dan niet altijd duidelijk wat er nu net met de jongere aan de hand is, en ouders en scholen weten niet hoe ze daarmee moeten omgaan.

Tijdens deze Science Bar gaan leerlingen uit de 3egraad secundair in debat met Gino Ameye (HOGENT) en Lien Goossens (UGent) over dit thema. Onze moderator, Fien Morren (Globelink) leidt het gesprek met vijf prikkelende stellingen als rode draad. 

Educatieve bronnen

Psychisch welzijn bij jongeren(Vlaamse Jeugdraad)

Agentschap Jongerenwelzijn

Scholenaanbod Te Gek!?

Awel luistert naar kinderen en jongeren.  

 

Inschrijven?

Alle inschrijvingen zijn volzet.

Vragen of meer informatie?

Mail naar wetenschapscommunicatie@augent.be

Eindtermen

Door deel te nemen aan de Science bar werkt u als leerkracht aan vakoverschrijdende eindtermen als communicatief vermogen, kritisch denken, open en constructieve houding naast vakgebonden eindtermen Nederlands en andere aansluitend bij het onderwerp.

Science bar is een initiatief van Arteveldehogeschool, Universiteit Gent en Hogent in samenwerking met Bibliotheek De Krook en Krookcafé, waar het debat plaatsvindt.

Logos Science Bar 19 20