arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

(On)schuldige humor? Satire in de 18e eeuw en vandaag

Lezing | 16 oktober 2019

In de 18e eeuw was satire een veelgebruikt politiek wapen. Waarmee werd er gelachen? Wat was taboe? Met welke strategieën konden schrijvers, theatermakers en tekenaars de regulering omzeilen en alsnog wantoestanden hekelen? En zijn er gelijkenissen tussen de 18e eeuw en vandaag?

Satire In De 18E Eeuw

In juni 2019 kondigde de New York Times aan niet langer politieke cartoons te publiceren in haar internationale bijlage. Het was een beslissing die veel stof deed opwaaien en op veel onbegrip stuitte. Het illustreert bovendien hoe gevoelig cartoons en satire vandaag liggen, denk aan de aanslag bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, of herhaalde klachten over cartoons met racistische beeldvorming. Toch is die controverse niet nieuw. 

Al in de achttiende eeuw, toen satire een politiek wapen werd dat vooral in de revolutietijd een grote impact had, werd er over humor en de grenzen van de spot hevig gediscussieerd. Waar kon en mocht men mee lachen? Welke thema’s waren taboe? Hoe kon de overheid satire reguleren? Met welke strategieën konden schrijvers, theatermakers en tekenaars de regulering omzeilen en alsnog wantoestanden hekelen? 

Twee voordrachten met nagelnieuwe onderzoeksresultaten en een podiumdiscussie belichten deze thema’s en zoeken naar gelijkenissen en verschillen tussen de achttiende eeuw en vandaag in de omgang met satire. 

 

Sprekers

  • Johanna Ferket (UAntwerpen): ‘Hoort wat een fielterij, dat mijn gebueren doen’. Kritiek op het publiek in komische toneelstukken uit de Zuidelijke Nederlanden (1670-1730)
  •  Andrew Bricker (UGent): De grenzen van satirische meningsuiting: reputatie en regulering in achttiende-eeuws Londen 
  • Podiumdiscussie geleid door Ivo Nieuwenhuis (Radboud Universiteit Nijmegen) met Joris Snaet (Huiscartoonist De Standaard en Campuskrant; KU Leuven), Johanna Ferket en Andrew Bricker. 

  

Wanneer?

Woensdag 16 oktober, 19u-20u30, gevolgd door een receptie in het Krookcafé

 

Inschrijven

Ten laatste op 11 oktober via email naar Klaas.VanGelder@UGent.be 

Inschrijving is gratis maar het aantal plaatsen is beperkt.

   

Meer info

Alle informatie kan gevonden worden op de website van de Werkgroep 18e Eeuw.
Een organisatie van de werkgroep 18e Eeuw en Universiteit Gent.

Logo Ugent Banner