arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Mens versus Machine: Artificiële intelligentie ontrafeld.

Boekvoorstelling | 5 maart 2021

Artificiële intelligentie (AI) dringt aan een duizelingwekkende snelheid onze realiteit binnen. Ze duikt niet alleen op in ons dagelijkse leven, maar ook in de verschillende bedrijfssectoren. Dit roept veel vragen op. Wat kan AI allemaal? Wat nog niet? En in hoeverre is AI écht intelligent en een meerwaarde voor onze manier van leven? Ontdek het in deze online boekvoorstelling van 'Mens versus machine' van Geertrui Mieke De Ketelaere.

Boekvoorstelling Mieke De Ketelaere Mens Vs Machine

Geertrui Mieke De Ketelaere legt in haar boek Mens versus Machine (Pelckmans, 2020) op toegankelijke en transparante wijze de basisconcepten van AI uit. Voor dit online debat heeft Mieke enkele nauwkeurig gekozen experten uitgenodigd: Steven Latré (UA), Lieven De Marez (UGent) en An Jacobs (VUB). 

Zij gaan met elkaar in gesprek tijdens een online debat, waardoor  je als kijker de mogelijkheid hebt om meer inzicht te verwerven in de vele opportuniteiten die AI biedt, maar ook om te begrijpen waar de mogelijke risico’s zich bevinden. Bovendien krijg je de kans om (op voorhand) vragen te stellen aan het panel, of het nu over AI in het heden of AI in de toekomst gaat. En Francis wyffels neemt ons mee achter de schermen van Dwengo, het goede doel dat werd gekozen voor de opbrengsten van het boek.


Programma

 • 19.30 – 19.40: Welkom en introductie door Mieke De Ketelaere 
 • 19.40 – 19.50: Voorstelling Dwengo 
 • 19.50 – 20.35: Live debat rond opportuniteiten en risico’s van AI, met als sprekers Steven Latré, Lieven De Marez en An Jacobs, en als moderator Mieke De Ketelaere
 • 20.35 – 20.40: Testimonials 
 • 20.40 – 20.55: Q&A 
 • 20.55 – 21.00: Dankwoord


Sprekers

 • Geertrui Mieke De Ketelaere heeft de afgelopen 25 jaar voor verschillende multinationals gewerkt aan alle aspecten van data en analyse. Vandaag is ze programmadirecteur bij imec, waar ze verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het uitrollen van de AI-strategie. In 2018 werd ze door Trends in België genomineerd als ‘ICT-vrouw van het jaar’. 

 

 • Lieven De Marez is professor ‘Media, Technologie & Innovatie’ & ‘Gebruikersgericht innovatieonderzoek’ aan de afdeling communicatiewetenschappen van de Universiteit Gent. Hij leidt de multidisciplinaire onderzoeksgroep voor Media, Innovatie & Communicatietechnologieën (mict), gelieerd aan imec, 's werelds toonaangevende R & D- en innovatiehub in nano-elektronica en digitale technologieën. Binnen imec is Lieven de grondlegger van de digimeter en methodologische innovator van het Innovation Services Team. Lieven vertelt ons meer over het belang van “Usability by Design” in de AI-wereld.


 • An Jacobs is als docent verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Daarnaast is ze Principal Investigator bij het onderzoekscentrum SMIT (Studies on Media, Innovation and Technology), dat ook verbonden is aan imec (Belgisch / Vlaamse R&D en innovatiehub in nano-elektronica en digitale technologie). Binnen deze onderzoeksgroep is ze manager van het Data and Society-programma en leidt ze de subgroep onderzoekers die werken op de thema’s “Digital Health and Work”. An vertelt ons in het debat meer over het belang van “Ethics and Explainability by Design” in de AI wereld.

 

 • Steven Latré is professor aan de Universiteit Antwerpen. Hij leidt de onderzoeksgroep IDLab Antwerpen, die toegepast en fundamenteel onderzoek verricht op het gebied van communicatienetwerken en gedistribueerde intelligentie. Zijn persoonlijke onderzoekinteresses liggen op het gebied van low-power machine learning en de toepassing ervan op draadloze netwerkoptimalisatie. Hij behaalde een Master of Science in computerwetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij is auteur of co-auteur van meer dan 100 artikelen die zijn gepubliceerd in internationale tijdschriften of tijdens internationale conferenties. Steven vertelt ons meer over het belang van human-like AI. 


 • Francis wyffels droomde ervan als kind om zijn eigen robots te creëren. Als professor aan de Universiteit Gent en imec is hij elke dag met zijn passie bezig en doet hij onderzoek naar hoe we robots intelligenter kunnen maken. Tevens is hij voorzitter van Dwengo vzw, waarin hij zijn passie voor wetenschap en techniek deelt met jongeren en leerkrachten.


Praktisch


Een organisatie van De Krook, Universiteit Gent, Bibliotheek De Krook, imec & Pelckmans.