arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Lezing 'The battle for the truth: Public trust in science'

Lezing | 8 mei 2019

Publieke lezing van Nederlandse socioloog Peter Achterberg in kader van de nieuwe lezingenreeks 'Sociological Imagination for the 21st Century'.

Peter Achterberg

Onderzoek toont een afnemend vertrouwen in wetenschappelijke instellingen onder Europese burgers. Tegelijkertijd zien we echter een toenemend vertrouwen in de wetenschappelijke methode. Cultureel socioloog Peter Achterberg (Universiteit Tilburg) houdt zich bezig met deze nieuwe realiteit, die in de populaire pers het post-truth of fake news-tijdperk werd genoemd.

De relatie tussen wetenschap en samenleving is volgens hem een nieuwe fase ingegaan. Burgers accepteren niet langer wetenschappelijke waarheden die ze van wetenschappers in hun ivoren torens hebben gekregen. Moeten wetenschappers deze kritische burgers omarmen of hun claim op waarheid verdedigen?

Professor Achterberg zal zijn inzichten delen over de hedendaagse strijd om de waarheid en het vertrouwen van het publiek in de wetenschap. Met deze inaugurele rede presenteert het departement sociologie van de Universiteit Gent met trots haar nieuwe openbare lezingenreeks 'Sociological Imagination voor de 21e eeuw'.

Wanneer?

Woensdag 8 mei 2019 tussen 19u30 en 22u00

Waar?

Zaal de Blauwe Vogel, De Krook, M. Makebaplein 1, 9000 Gent

Inschrijven?

https://eventmanager.ugent.be/Achterberg


Een organisatie van de vakgroep Sociologie van Universiteit Gent.