arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Zot van chattaal!?

Lezing | 23 april 2019

Word je ook zot van chattaal? Of ben je niet weg te slaan van jouw smartphone? Dan is deze avond iets voor jou. Onze kraks onderzoeken de invloed van sociale media op onze taal. Gaat onze taal ten onder aan emoji’s? Of biedt chattaal net nieuwe manieren om ons uit te drukken? Kan koude technologie wel warme gevoelens overbrengen?

Kraks Chattaal

Waar? De Krook, hoofdingang, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.

Wanneer? Dinsdag 23 april 2019.

Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.

Inschrijven? Schrijf je hier gratis in!


Programma

Lezingen

Taal tegenwoordig: verloedering of verrijking? - Fieke Van der Gucht (Onderzoeker aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Universiteit Gent)

Hoe is het gesteld met taalvaardigheid van jongeren tegenwoordig? Kunnen we spreken over de vooruitgang of achteruitgang van ons taallandschap? Medewerker bij Taalonthaal, het academisch schrijfcentrum van de UGent, en ondernemend auteur Fieke Van der Gucht brengt raad.


Taal in tijden van ¯\_(ツ)_/¯ - Kimberley Mouvet (Gastprofessor Vakgroep Taalkunde, Universiteit Gent)

Hoe komt het dat we emoji-verhalen begrijpen? Taalkundige en specialiste Vlaamse Gebarentaal Kimberley Mouvet legt uit hoe taal verandert in een steeds meer digitale wereld.


Slechter spellen door social media? Ik d8 het ni! - Gitte Truijen (Masterstudente Communicatiewetenschappen, Universiteit Gent)

Heeft het gebruik van chattaal invloed op de spellingvaardigheden van jongeren? Is chattaal echt zo anders dan standaardtaal? Wat zijn de voor-en nadelen van deze nieuwe vormen van taal? Gitte onderzocht het in haar masterproef binnen de vakgroep Nieuw Media en Maatschappij en deelt haar resultaten.


Demo’s

Emojipoëziewedstrijd Urgent.fm

In kader van de Krook-expo 'Mijn smartphone, mijn vriend?' organiseerde Urgent.fm - het medialab van Universiteit Gent - een heuse emojipoëzie wedstrijd. Tijdens deze editie van Kraks@dekrook kan je genieten van de mooiste inzendingen en prijsuitreiking.

Emojipoezie To Be Or Not To Be

OPSORO

Hoe menselijk en ‘warm’ zijn emoji’s? Ontdek het zelf dankzij OPSORO, de sociale robot van Universiteit Gent.