arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Wat weten we over het heelal?

Lezing | 10 maart 2020

Wat weten we nu eigenlijk over het heelal? Over welke grote vragen breken astronomen zich dagelijks het hoofd? Wat vliegt er allemaal rond in de ruimte? En wat betekenen België en Universiteit Gent eigenlijk op vlak van ruimtevaart?

Kraks@dekrook Wat Weten We Over Het Heelal
  • Waar? Zaal De Blauwe Vogel, De Krook, hoofdingang, M. Makebaplein 1, 9000 Gent. 
  • Wanneer? Dinsdag 10 maart 2020. 
  • Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.
  • Inschrijven? Inschrijvingen zijn volzet. Reserveer een plaats op de reservelijst via mail naar kraks@ugent.be.

  

Programma 

Lezingen 

Belgen op missie naar Mars - Karolien Lefever (Communicatieverantwoordelijke bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie) 

Mars heeft ons als dichtste buur in het zonnestelsel altijd al gefascineerd. Al 60 jaar lang sturen we satellieten en rovers richting Mars en met elke nieuwe missie wordt een nieuw puzzelstukje in onze kennis over de planeet gelegd. Toch blijven er nog steeds open vragen, zoals de intrigerende vraag "Is er ooit leven op Mars geweest?". De Trace Gas Orbiter, met het Belgische NOMAD-instrument aan boord, cirkelt op dit moment rond Mars in een poging daarop een eenduidig antwoord te geven, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig... 

 

Wat vliegt er boven ons hoofd? - Pieter Mestdagh (Educatief medewerker bij Volkssterrenwacht Armand Pien, UGent) 

De mensheid heeft al een ongelofelijke waaier aan toestellen de ruimte ingestuurd sinds die eerste keer (Sputnik 1, 1957). Grofweg kan je al die missies indelen in “looking up” (de diepe ruimte onderzoeken) en “looking down” (vanuit de ruimte naar de Aarde kijken). We bekijken enkele voorbeelden van beide. Pieter Mestdagh heeft het hierbij over de twee grote verlangens van de mensheid: buitenaards leven vinden en op reis gaan naar een andere planeet. Beide eeuwenoude dromen die mogelijks nog in ons leven realiteit worden! 

 

Wat weten we nu eigenlijk? - Karel Van Acoleyen (Onderzoeker aan de Vakgroep Fysica en SterrenkundeFaculteit Wetenschappen)  

"Heelal, hoe verder men keek, hoe groter het leek," (Jules Deelder 1944-2019). De laatste honderd jaar is ons begrip van het universum radicaal veranderd. Het is niet alleen veel groter geworden, het blijkt ook nog eens te evolueren: het groeit verder met de tijd en is ontstaan in een tot de verbeelding sprekende big bang. Dr. Karel Van Acoleyen vertelt over het fantastisch samenspel tussen fundamenteel theoretische inzichten - in het bijzonder de relativiteitstheorie van Einstein - en een reeks ingenieuze kosmologische waarnemingen dat ons tot deze inzichten bracht. Hij zal het ook hebben over het huidig onderzoek en de verschillende kosmologische raadsels van vandaag.   

Demo's

Mikromedas

Mikromedas is een datagestuurd muzikaal project waarin composities worden uitgewerkt met behulp van gegevens uit de ruimte en deep space en astrofysische simulatiemodellen. Met dit project brengt geluidskunstenaar, elektronisch muzikant en wiskundige Valery Vermeulen een unieke uitvoering van zijn artistieke als wetenschappelijke achtergronden en interesses.

Captain Einstein VR

Spring aan boord voor een verbluffende boottocht - in virtual reality! - in een buitengewone wereld waar de snelheid van het licht slechts 20 km / u is.


Meer weten?

Neem een kijkje in het digitaal dossier van bibliotheek De Krook.