arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Online haat

| 3 mei 2017

Mogen we zomaar alles zeggen online of gaan we soms te ver? Ontdek op deze avond wat online haatberichten kunnen teweegbrengen en wat we er tegen kunnen doen.

Img 6963 Web C Michiel Devijver

PROGRAMMA

No Hate Vlaanderen

Bert Pieters van Mediawijs trekt No Hate Vlaanderen (www.nohate.be): een campagne tegen online haatspraak. Haatspraak start een vicieuze cirkel van discriminatie en polarisering. Maar wat is haatspraak precies? Onder welke vormen komt het voor? Zijn sommige uitspraken erger dan anderen?

Automatische detectie van cyberpestgedrag op sociale media.

Veronique Hoste is hoogleraar Taaltechnologie aan de Universiteit Gent en verricht onderzoek naar de automatische detectie van ongewenst gedrag op sociale media. Kan je cyberpestgedrag in al zijn variaties detecteren? Hoe pak je dat aan? Wat zijn de precieze kenmerken van cyberpestberichten? 

Beschaafd ruziemaken door retoriek

Geert Vandermeersche is gastprofessor aan de onderzoeksgroep Cultuur & Educatie (UGent). In zijn onderzoek bekijkt hij hoe mensen discussiëren op sociale media en daar allerlei denkfouten begaan. Tijdens zijn praatje geeft hij tips om die fouten op te sporen en te vermijden via een eeuwenoude discipline: retoriek.

Het verhaal achter haatspraak

Joren Bellis werkt bij jeugdwerkorganisatie Tumult vzw. Hij zal iets komen vertellen over de verhaallijnen die aan de basis liggen van haatspraak: hoe deze zijn opgebouwd, hoe we ze kunnen herkennen en hoe we ze als kapstok kunnen gebruiken in het ontwikkelen van een reactie of alternatieve visie op haatspraak.Schrijf je nu in

Georganiseerd door: UGent, imec en Bibliotheek De Krook