arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Mobiliteit in Gent - Vlotter door de stad!

Event | 20 november 2018

Hoe kunnen we ons nog vlotter en milieuvriendelijker door het verkeer bewegen in Gent? Kunnen we ook de waterwegen bevaren? Welke mogelijkheden bieden nieuwe technologieën? Onze kraks leggen drie innovatieve projecten uit Gent aan u voor.

Vlotgent14

Praktisch

Waar? De Krook, hoofdingang, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.

Wanneer? Dinsdag 20 november 2018.

Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.

Inschrijven? Schrijf je hier gratis in!


Programma

Lezingen

Een tool om de verplaatsingen van mensen te sturen - Tom Storme (IDM, UGent)

Zou jij de auto laten staan, mochten we je een mobiliteitsbudget cadeau doen van 150 tot 350 euro per maand? Tijdens het MaaS-project, gingen 100 werknemers van de UGent en Securex de uitdaging aan. Via een app kregen deze mensen alternatieven voor de auto. Tom Storme komt ons vertellen over de bevindingen van dit project.

Vlotter door de stad? Neem de boot! - Geert Dekleermaeker (SmartShip)

Hoe kunnen we ons nog vlotter en milieuvriendelijker door het verkeer bewegen in Gent? Door de waterwegen te gebruiken! Geert Dekleermaeker verkent voor ons de vele mogelijkheden. Hij is zaakvoerder van SmartShip, een scheepsbouwbedrijf dat duurzame vaartuigen ontwikkelt die volledig op zonne-energie varen.

 

Een virtueel verkeerscentrum - Sidhartha Gautama (i-KnowUGent, TMaaS)

Een stad is een complex kluwen van stromen van mensen en goederen die in goede banen moet geleid worden. We nemen een kijkje achter de schermen van nieuwe, innovatieve systemen voor mobiliteitsmanagement. Deze breken het model open van de traditionele en dure verkeerscentrales, enkel toegankelijk voor regio’s of metropolen zoals London en Berlijn en gericht op autoverkeer. In de stad van morgen verschijnen virtuele, lichte ‘on-demand’ verkeerscentra die denken van voetganger tot autonome deelauto en die zelfs burgers toelaten in hun eigen wijk de mobiliteit te bestuderen en in handen te nemen.

Meer informatie op de website van TMaaS.

Demo's

Virtual reality applicatie meet gevaarherkenning bij jonge fietsers - Matthieu Lenoir en Linus Zeuwts (Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, UGent)

Met de start van het nieuwe schooljaar halen vele kinderen hun fiets weer van stal. Daarbij is een goede verstandhouding tussen alle weggebruikers van levensbelang. De vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent ontwikkelde een virtual reality test waarbij de kennis en herkenning van mogelijk gevaarlijke situaties bij jonge fietsers wordt gemeten.

 

Dashboard verkeerscentrum Gent - David Chambaere (Waylay) 

In het voorjaar lanceerde het Regionaal Verkeerscentrum Gent een online platform, waarmee inwoners realtime de mobiliteit in Gent kunnen opvolgen: www.verkeer.gent

Het dashboard werd gebouwd door de Internet of Things experts van het Gentse bedrijf Waylay. Tijdens kraks@dekrook ontmoet u David Chambaere, project manager bij Waylay en teamlid van TMaaS.