arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Misdaadbestrijding van de toekomst

Event | 19 maart 2019

Kunnen we misdaad voorspellen en voorkomen? Het lijkt fictie, maar er wordt al volop mee geëxperimenteerd. Ook in België. Hoe gaat ‘predictive policing’ in zijn werk? Wat zijn de voordelen en gevaren? Hoe veranderen nieuwe technologieën het werk van de politie? Onze kraks leggen het u uit.

Kraks@dekrook Misdaadbestrijding Van De Toekomst Stock Photo

Waar? De Krook, zaal De Blauwe Vogel, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.

Wanneer? Dinsdag 19 maart 2019.

Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.

Inschrijven? Deze editie is helemaal volzet. Mail naar kraks@ugent.be voor een plaatsje op de reservelijst. Iedereen krijgt achteraf de opnames in de mailbox.


Programma

In samenwerking met het Crime, Criminology & Criminal Policy consortium en STAM.

Lezingen


Misdaad analyseren -
Jelle Janssens (UGent, vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht)

Hoe gaat wetenschappelijk onderzoek over misdaad in zijn werk? Wat zijn de resultaten van deze studies en wat betekent dit voor de politie? Professor in criminologie Jelle Janssens geeft een blik achter de schermen.


Predictive policing - 
Wim Hardyns (UGent, vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht)

Hoe kunnen we misdaad voorspellen? Is het niet gevaarlijk om computers het werk van politieagenten te laten overnemen? Bestaat het gevaar niet dat we bepaalde buurten of groepen gaan viseren? Moeten we niet terug naar de tijd van de goede oude wijkagent? Wim Hardyns legt uit hoe nieuwe technologieën een rol spelen in de misdaadbestrijding.

De lokale politie aan het woord - Steven De Smet (Hoofdcommissaris Politie Gent, Strategisch adviseur veiligheid)

Met meer dan 40 jaar ervaring bij de Gentse politie is Steven De Smet een autoriteit op vlak van misdaadbestrijding en veiligheid.  Hij  heeft een uitgesproken mening over de veiligheidsvragen in onze steeds digitalere toekomst en schreef hieromtrent het boek ‘De nieuwe politie’ (Lannoo 2012) .


Demo

Project ‘snelle beeldvorming' - Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen

Een unieke inkijk in hoe beeldvorming in 360°, virtual reality en andere nieuwe, digitale technieken zorgen voor een sneller en kwalitatiever politiewerk. In samenwerking met de Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen.