arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Wat als lezen geen kinderspel is?

Lezing | 18 april 2017

Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Bij sommige kinderen lukt het echter niet zo goed. Wat zijn leesmoeilijkheden en hoe worden ze vastgesteld? Hoe maken we moeilijke lezers toch enthousiast? Welke hulpmiddelen bestaan er om kinderen met dyslexie te ondersteunen? Ontdek op deze avond hoe lezen ook voor deze kinderen terug plezierig kan worden.

Img 7308 Web C Michiel Devijver

Wanneer? 18 april - 19u30 tot 21u30

Het belang van lezen 

- Hilde Van Keer & Amélie Rogiers (Vakgroep Onderwijskunde - UGent) 

Lezen is belangrijk. Helaas zien we een dalende trend in het leesplezier naarmate jongeren ouder worden en dit is verontrustend. Maar misschien kunnen we dit tij wel keren? Ouders, leraren en bibliotheekmedewerkers bevinden zich namelijk in een uitstekende positie om kinderen en jongeren de weg te wijzen naar boeken, verhalen en informatie. Maar ook kinderen en jongeren kunnen elkaar besmetten met de leesmicrobe. In deze lezing gaan we in op wat onderzoek ons leert over het belang van lezen en op welke manier we lezen kunnen promoten. 

  

Dyslexie: geen flutlabel! 

- Annemie Desoete (Vakgroep Klinische Psychologie - UGent) 

Wanneer spreken we over dyslexie? Annemie staat stil bij wat gekend is qua oorzaken en belicht kort hoe men dyslexie vaststelt. Vervolgens zoomt ze in op het belang van leeskilometers, van goesting om te lezen en van redelijke aanpassingen om dit te bevorderen. Op die manier toont Annemie met feiten aan dat dyslexie helemaal géén flutlabel is. 

  

Anders lezen, hoe doe je dat? 

- Saskia Boets (Luisterpuntbibliotheek) 

Kan je lezen haten en toch genieten van een boek? Kan je een boek lezen en er tegelijk naar luisteren? Saskia licht de vele mogelijkheden toe: Daisy-luisterboeken, voorleessnelheid aanpassen, leeslinialen met een volglijntje, een app met een boekenplank, een website met boeken die bij jou passen, schoolboeken die tegen je praten… Laat je verrassen door wat er al allemaal bestaat.

Inschrijven via: www.ugent.be/inschrijvenkraks