arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Gentse horticultuur

Lezing | 21 april 2020

Elke vier jaar brengen de Floraliën vele siertelers, bloemkunstenaars en bewonderaars bijeen in Gent. Hoe is dit evenement met internationale faam ontstaan? En welke 'nieuwigheden' bracht het bloemen- en plantenfestival met zich mee? De kraks van Universiteit Gent, Plantentuin en ILVO zorgen voor antwoorden en een unieke kijk op de geschiedenis en toekomst van de Gentse horticultuur.

Kraks@dekrook Horitcultuur

* Gezien de richtlijnen van Universiteit Gent rond het COVID-19 virus en het uitstellen van de Floraliën naar april 2021 zal deze activiteit niet doorgaan. Bedankt voor uw begrip.

  • Waar? Zaal De Blauwe Vogel, De Krook, hoofdingang, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.
  • Wanneer? Dinsdag 21 april 2020
  • Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.
  • Inschrijven? Schrijf je hier gratis in!

 

Programma

Lezingen

Flore de Gand - Chantal Dugardin (Hortulana Plantentuin Gent)

Waarom genoten de Gentse botanici, tuinbouwers en de Plantentuin in de negentiende eeuw zo’n grote faam tot ver buiten de landsgrenzen? Erfgoedproject 'Flore de Gand' belicht de gouden eeuw van de Gentse sierteelt.


De Floraliën als motor van de Gentse sierteelt – Johan Van Huylenbroeck (Onderzoeker bij het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek)

Talloze nieuwigheden vonden via de Gentse Floraliën voor het eerst hun weg naar het publiek. Dr. Johan Van Huylenbroeck (ILVO) neemt ons mee in de boeiende wereld van “nieuwe” planten.

 

Zoektocht naar de sporen van een rijk verleden - Isabel Rotthier (Universiteitsarchief, Universiteit Gent)

Twee eeuwen sierteelt liet haar sporen in Gent en omstreken. De archieven, foto’s en verhalen die dit rijke verleden illustreren zijn moeilijk terug te vinden. Isabel Rotthier vertelt over de zoektocht naar dit erfgoed. 

 

Een zoektocht naar de planten van het Lam Gods in de Gentse herbaria en het hedendaagse straatbeeld - Prof. dr. Steven Verstockt (UGent-imec, ELIS Department, Research group IDLab)

In dit Van Eyck jaar verbindt prof. Steven Verstockt de planten op het Lam Gods met de resultaten uit het Flore de Gand project. We staan met hem even stil bij de (planten)rijkdom die vervat zit in een schilderij en ontdekken tegelijk de biodiversiteit in onze stad.

Demo’s

Foto-wedstrijd Floraliën 2020

Bezoekers mogen tijdens de Floraliën hun mooiste sierteeltfoto en verhaal meebrengen naar de Plantentuin.

We sluiten de avond af met een demonstratie van de interactieve tafel waarop de foto’s en verhalen zullen geplaatst worden.

Meer weten?

Neem een kijkje in het digitale dossier over Gentse Floraliën van Bibliotheek De Krook.