arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: De Sint bestaat!

Event | 19 november 2019

Onze kinderen groeien allemaal op met de traditie van Sinterklaas. Een jaar lang zijn kinderen braaf, zodat ze bij de Sint op een goed blaadje komen. Want wie goed is, krijgt lekkers... Ouders vinden in figuren als de Sint, de kerstman of de paashaas bondgenoten in de opvoeding. Maar zijn dit soort leugentjes om bestwil echt onschuldig? Wat is de invloed van deze gewoontes en verhalen op onze kinderen? Onze kraks gaan voor u op onderzoek.

Kraks De Sint Bestaat
  • Waar? De Krook, Zaal de Blauwe Vogel, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.
  • Wanneer? Dinsdag 19 november 2019.
  • Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.
  • Inschrijven? Schrijf je hier gratis in!

 

Programma

Lezingen

Illusies voor gevorderden. Maarten Boudry (Postdoctoraal onderzoeker en filosoof, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, UGent)

Moeten we onze kinderen gewoon de waarheid vertellen over de Sint? Is de waarheid heilig, of mogen we haar soms verloochenen? Filosoof en scepticus Maarten Boudry gaat dieper in op begrippen als positieve illusies, fopspeenargumenten en waarheidsfundamentalisme.


Een leugen in mijn laarsje!" Knelt daar het schoentjeLieselot De Wilde (Docent Vakgroep Sociale Pedagogiek, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen)

Liegen en opvoeden. Een thema dat vaak vanuit het kindperspectief wordt belicht. Maar waarom liegen ouders eigenlijk tegen hun kinderen? Zijn Sinterklaas, de kerstman of de paashaas fantasierijke figuren of grove leugens? Word je van spinazie eten echt sterk? En komt er politie langs als je niet wil slapen? Lieselot De Wilde gaat op zoek naar de betekenis van ‘liegen’ in opvoeden gisteren en vandaag. Willen we kinderen beschermen tegen de ruwe realiteit of zijn het vooral de ouders die iets te winnen hebben?


Hoe komt de Sint aan zoveel informatie?
Thaïs Vanderheyden (Kunsthistorica & auteur van Spiekpietjes)

Met de Spiekpietjes vult kinderboekenschrijfster Thaïs Vanderheyden de vraag uit haar eigen kindertijd in ‘Hoe komt de Sint aan zoveel informatie’? Zonder onze Sinterklaas traditie geweld aan te doen geeft ze een hedendaagse draai aan het eeuwenoude verhaal en verweeft ze diversiteit. Een frisse kijk op culturele tradities in moderne tijden.


Demo’s

Spiekpietjes

Zonder onze Sinterklaas traditie geweld aan te doen geeft Thaïs Vanderheyden een hedendaagse draai aan het eeuwenoude verhaal en verweeft ze diversiteit. De machinist op Sint's Stoomboot is een vrouw, de speelgoedontwerpers zijn blank, aziatisch en zwart. Iedereen krijgt een waardevolle fijne plek in de boeken. Een rode draad trouwens in Thaïs’ andere boeken waar plaats is voor alleenstaande moeder-molletjes, homo-spechtjes met hun geadopteerd ei, nieuw samengestelde wezel gezinnetjes en alles en iedereen die deel uit maakt van onze wereld…