arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: De maakbare mens

Event | 17 september 2019

E-health, virtual reality, AI, genetische manipulatie, kunstmatige organen, … Nieuwe technologieën zorgen ook in de medische wereld voor grote veranderingen. Maar maken nieuwe gezondheidstechnologieën ons wel echt gelukkiger en gezonder? Hoe zien de medische wetenschappen én de mens van de toekomst er uit? Onze kraks leggen het u uit.

Kraks@dekrook De Maakbare Mens

Waar? De Krook, hoofdingang, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.
Wanneer? Dinsdag 19 september 2019.
Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.
Inschrijven? Alle inschrijvingen zijn volzet. Mail naar kraks@ugent.be voor een plaats op de reservelijst.

 

Programma

De maakbare mens in de praktijk - Piet Hoebeke (Uroloog, Decaan faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Gent)

Als uroloog en topdokter komt dr. Piet Hoebeke dagelijks in contact met vragen over de maakbaarheid van de mens. Van geslachtsoperaties tot de psychologische gevolgen ervan. Een unieke inkijk in zijn praktijk, de mogelijkheden en ethische bedenkingen van de maakbare mens.


Levenslang gezond? - Catherine Van Der Straeten (Diensthoofd Health, innovation and research institute, UZGent)

Hoe zorgen innovatieve technologieën voor verandering in de diagnose, preventie en behandeling van ziekten? Kunnen deze revolutionaire nieuwigheden zorgen voor een levenslange gezondheid? Hoe betaalbaar en ethisch zijn medische innovaties? Diensthoofd ‘innovatie en onderzoek’ aan UZGent Catherine Van Der Straeten geeft een antwoord op deze vragen.

 

Digitale innovaties in de gezondheidszorg - Tom Braekeleirs (Directeur BlueHealth Innovation Center)

Steeds meer digitale technologieën vinden hun ingang in de medische wereld. Start-ups bouwen slimme oplossingen voor prangende problemen, maar ook bij heel veel zorgprofessionals zelf komen innovatieve ideeën boven drijven. Tom Braekeleirs neemt je mee op een wandeling door het bos van huidige trends binnen de digitale gezondheidszorg, aangevuld met heel wat praktische voorbeelden uit de sector die deze digitalisering tastbaar maken. 

 

  

Demo’s

In samenwerking met BlueHealth Innovation Center
Als privaat publieke samenwerking tussen overheden, universiteiten, zorginstellingen en industrie ondersteunt BHIC de digitale transformatie van de gezondheidszorg. Zo helpt ze medische start-up’s die inzetten op digitalisering.


moveUP
MoveUp bouwt sensoren met bijhorende app om de revalidatie na een operatie efficiënter en beter te maken door het een stuk te digitaliseren.

 

Epihunter
Epihunter detecteert aanvallen van absence epilepsie via een hoofdsensor die hersengolven registreert, met bijhorende app.