arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Dating in tijden van Tinder

Event | 29 mei 2018

Welke invloed hebben datingapps op ons intieme en seksuele leven? Is het een goed idee om een partner te zoeken via Tinder of OKCupid? Draait het allemaal rond seks of dragen deze apps bij aan alternatieven voor het romantische partnerideaal? Onze kraks gaan voor u op onderzoek. Sander de Ridder en Katrien De Graeve duiken in het wetenschappelijk onderzoek. De dames van Vuile lakens (podcast en boek) brengen verhalen uit de praktijk.

Kraks Tinder

Waar? Zaal De Blauwe Vogel.

Wanneer? Dinsdag 29 mei 2018.

Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.

Inschrijven? Schrijf je hier gratis in!

Programma

Intimiteit via apps

Sander de Ridder (Communicatiewetenschappen, UGent)

Digitale mediatoepassingen zijn steeds meer verstrengeld met hoe we intimiteit en seksualiteit beleven. Deze evolutie zorgt in het maatschappelijke debat vaak voor spectaculaire stellingnames over hoe digitale media slecht, goed of zelfs gevaarlijk zijn voor het vinden van een partner, het zoeken van dates, of het uitwisselen van pikante foto’s. In deze presentatie gaan we voorbij aan sterke stellingen. We zoeken een antwoord naar waarom digitale media vandaag de dag zo belangrijk zijn voor het intieme en seksuele leven van vele mensen. Aan de hand van recent onderzoek naar smartphone dating apps (e.g. Tinder, OkCupid), bekijken we hoe het design van deze apps intimiteit tussen mensen organiseert. We bieden inzichten in hoe deze apps alsmaar belangrijker worden voor het sociale leven in grote steden.

Non-monogamie en sociale media

Katrien De Graeve (Onderzoekscentrum voor Cultuur en Gender, UGent)

Non-monogame relaties en seksualiteit hebben altijd al bestaan, maar een uitgebreid aanbod van dating-websites en apps heeft het mogelijk gemaakt op een gemakkelijke en discrete manier partners te vinden. Bovendien hebben sociale media (zoals Facebook) een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van lokale groepen en internationale subculturen rond verschillende non-monogame levensstijlen en visies (vb. swingen, polyamorie, ethische non-monogamie, etc.). Is het gebruik van het internet in de context van non-monogame relaties en seksualiteit symptomatisch voor wat de Kroatische filosoof Srećko Horvat ‘the age of fuck bodies’ noemt, of draagt het substantieel bij aan het ontstaan van radicale alternatieven voor het romantisch partnerideaal?

Vuile lakens

Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne (Vuile lakens)

Vuile Lakens is een podcast over seks, lichaam en alles waar je in keurig gezelschap niet durft over te praten. Historica Anaïs Van Ertvelde en schrijfster Heleen Debruyne wagen zich in vochtige streken. Speciaal voor Kraks@dekrook laten de dames hun licht schijnen over dating apps. U volgt de dialoog tussen een driftige swiper en een Tindermaagd.

Meer informatie: https://www.vuilelakens.be/