arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Bruisend Gent - samen voor een betere buurt

Lezing | 19 februari 2019

Hoe bouwen we samen aan gezonde en leefbare buurten in onze stad? Wat kunnen we doen om buren dichter bij elkaar te brengen? Hoe gaan we best om met overlast, armoede of sociaal isolement? Hoe brengen we meer leven in de brouwerij? Onze kraks geven advies op basis van hun ervaring met enkele toonaangevende projecten in Gent.

Kraks Bruisend Gent

Waar? De Krook, zaal De Blauwe Vogel, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.

Wanneer? Dinsdag 19 februari 2019.

Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.

Inschrijven? Schrijf je hier gratis in!


Programma

In samenwerking met onderzoeksconsortium PSYNC.

Lezingen


Bouwen aan een gezonde leefomgeving
- Lieze Mertens (UGent, Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen & Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg)

Hoe kunnen we gezonde buurten bouwen? Wat zegt het onderzoek? En hoe gaat het in de praktijk? Welke factoren zijn belangrijk voor actieve verplaatsingen? Zijn er verschillen tussen leeftijdsgroepen?


Vernieuwing in de stad: Muide-Meulestede Morgen - Karolien Lecoutere (Wijkregisseur Gent - Muide-Meulestede)

Muide-Meulestede is een bijzondere Gentse wijk tussen haven en stad, met een diverse bevolking, én een visie op de toekomst. In 2013 nam een groep buurtbewoners, organisaties en lokale ondernemers het initiatief om iets met de buurt te doen. Stad Gent en de Vlaamse Overheid deden mee. In enkele jaren tijd groeide het initiatief uit tot een groot stadsvernieuwingsproject: Muide Meulestede Morgen.

Wijkregisseur Karolien Lecoutere legt uit hoe we hiervan kunnen leren om ook onze eigen wijk verder te laten groeien tot een hechte, mooie en solidaire buurt.


Co-creëren en participeren in de ‘City of People’ - Bas Baccarne (imec-mict-UGent)

Bas Baccarne coördineert City of People, een groots opgezet project waarin oplossingen worden gezocht voor de uitdagingen van onze stad. Hoe helpen we Gentenaren om goed zorg te dragen voor elkaar?  Hoe gaan we eenzaamheid tegen bij onze ouderen? Bas geeft ons een unieke inkijk in het reilen-en-zeilen van dit innovatieve project. Hij deelt ervaringen en toont een aantal concrete resultaten.

City of People is een initiatief van de Stad Gent, OCMW Gent, UGent, imec en Digipolis.


Demo’s


Hello, Jenny - 
City of People

Hulpverleners in de wijk Muide-Meulestede-Afrikalaan signaleren dat minder mobiele ouderen vaak vereenzamen. City of People wil hier een oplossing voor vinden. Na intensieve gesprekken met alle betrokkenen in De Krook, ontwikkelden ze een gebruiksvriendelijke luidspreker die senioren in contact brengt met studenten.