arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Angst

Event | 26 november 2019

Angststoornissen zijn vaak nog een taboe, maar komen meer voor dan we denken. Wat is angst eigenlijk? En waarom voelen wij soms angst? Wanneer is angst problematisch? Hoe ga je er mee om? Op welke manier kan technologie ondersteuning bieden bij het overwinnen van angsten? Onze kraks van de avond leggen het je allemaal uit!

Kraks@dekrook Angststoornissen
  • Waar? Zaal de Blauwe Vogel, De Krook, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.
  • Wanneer? Dinsdag 26 november 2019.
  • Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.
  • Inschrijven? Inschrijvingen zijn volzet. Stuur een mail naar kraks@ugent.be voor een plaats op de reservelijst.

 

Programma

Lezingen


Angst verstaan is angst verslaan
Prof Dr. Anouk Van den Bogaerde is professor gedragstherapie aan de Universiteit Gent en ervaren cognitief gedragstherapeute. Zij zal een algemene introductie geven rond wat angst is, hoe het werkt en wanneer we praten over angststoornissen. 

 

(Op)Weg met Angst: gevalsbespreking van exposurebehandeling bij paniekstoornis
Barbara Depreeuw is klinisch psycholoog en gedragstherapeute bij The Human Link. Aan de hand van een concrete case uit haar praktijk zal Barbara paniekstoornis bespreken. Meer bepaald hoe een paniekstoornis kan ontstaan, hoe je het kan herkennen en wat je er aan kan doen. 

 

Virtual reality, apps & wearables voor angsttherapie
Anissa All & Femke Ongenae (Universiteit Gent/Imec) zijn onderzoeksters aan de UGent. Anissa is onderzoekster bij de onderzoeksgroep voor media & innovatie en communicatietechnologieën (vakgroep communicatiewetenschappen) en Femke bij het internet technology en data science lab (faculteit ingenieurswetenschappen). Zij zullen toelichten hoe technologie therapeuten en patiënten ondersteuning kan bieden bij angsttherapie. 

 

 

Demo’s

PATRONUS blended care virtual reality exposure therapy

De PATRONUS demo werd ontwikkeld in het kader van een imec.icon project. De PATRONUS therapie bevat niet enkel Virtual Reality om mensen bloot te stellen aan hun angsten, maar maakt het ook nog eens heel makkelijk voor de therapeuten om bepaalde parameters aan en af te zetten die angst kunnen verhogen, zoals het simuleren van duizeligheid en wazig zicht. Daarenboven bevat het een heel handig dashboard voor therapeuten, waar een objectief beeld wordt gegeven van jouw angstniveau op basis van een armband. Het systeem ook oefeningen voorststellen aan de therapeut op basis van vorige oefeningen die goed werkten bij de patient. Tot slot kan de therapeut de patiënt ook virtual reality huiswerkoefeningen meegeven via de coaching app.