arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Iedereen Onderzoeker

Tentoonstelling | 1 oktober tot 24 november 2019

Een computer leren praten als een mens? De luchtkwaliteit meten via aardbeien? Of diabetespatiënten helpen tegen blindheid? Dat kan ook jij, dit najaar in De Krook.

Scivil Beeld

Dit najaar staat De Krook helemaal in het teken van citizen science of burgerwetenschap.

Dit houdt in dat iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, kan meewerken aan wetenschappelijke projecten. Citizen science is steeds een win-winsituatie; onderzoekers krijgen hulp van het publiek bij het uitvoeren van wetenschappelijke taken, terwijl burgers inspraak of inzicht krijgen in het wetenschappelijk proces en de resultaten ervan. 

Vanaf oktober kan je elke woensdag deelnemen aan een workshop van 1 van 13 leuke citizen science projecten die worden ondersteund door Scivil, het expertisecentrum citizen science Vlaanderen.

Daarenboven vind je heel wat informatie in De Krook zelf, die helemaal voor dit thema wordt ingekleed.


Workshops

02 okt                        Insecten: Vriend of vijand? - Ontdekkingstocht

Ga samen met wetenschappers op ontdekkingstocht in de buurt. Daarna bepaal je met de zoekkaart of met een microscoop welke insecten je allemaal vond. 

14u – 16u

Lokaal Laatkomer

Inschrijven kan hier

 

09 okt                        Airbezen@School - Bouw je eigen meetstation

Tijdens deze praktische workshop leer je hoe luchtkwaliteitssensoren werken, hoe je meetgegevens kan verzamelen en hoe een meetstation op te stellen.

 

14u – 15u

Lokaal Twistappel

Inschrijven kan hier

 

16 okt                        Groene Pioniers - Transcribathon invasieve soorten

Exotische plantensoorten kunnen veel schade aanrichten in de natuur. Tijdens deze transcribathon help je invasieve planten in kaart te brengen op DoeDat.be.

 

14u – 17u (doorlopend)

Lokaal Twistappel

Inschrijven kan hier

 

16 okt                        ¿Burgerpraat! - Spraak- en taaltechnologie: hoe computers communicatievaardig maken

Tijdens deze workshop leer je meer over spraak- en taaltechnologie en hoe jij kan bijdragen om ze te verbeteren. Je steekt bovendien ook iets op over hoe je zelf beter kan communiceren.

 

Sessies om 14u, 14u30, 15u, 15u30, 16u en 16u30

Lokaal Laatkomer

Minimumleeftijd 17 jaar

Inschrijven kan hier

 

 

23 okt                        VLaanderen IN DE weeR – Weer, klimaat en hitte-eilanden

Help zelf een weerstation bouwen en leer hoe het weer en het klimaat werken in Vlaanderen en Brussel.

 

14u – 16u

Lokaal De Verwondering

Inschrijven kan hier

 

 

30 okt                        Oog voor Diabetes - Spoor oogziekte op

Meer dan een miljoen Belgen lijden aan diabetes. 35% daarvan heeft ook de oogziekte diabetische retinopathie. In deze sessie leer je over diabetes en het oog en spoor je zelf retinopathie op.

 

14u – 17u

Lokaal Twistappel

Inschrijven kan hier

 

 

06 nov           Mijn Tuinlab - Eerste kennismaking (geannuleerd!)

Wie een tuin heeft, kan bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek door mee te doen aan dierentellingen en experimenten. Mijn Tuinlab leert je hoe je jouw tuin kan omtoveren tot levend laboratorium.

 

14u – 15u

Lokaal Twistappel

Inschrijven kan hier

 

 

20 nov           Spin-City - De kleur van de spin

Spin-City onderzoekt hoe spinnen hun kleur aanpassen aan de stad aan de hand van door burgers ingezonden foto’s. Je leert hier meer over (spin)kleur en bestudeert de link tussen kleur en opwarmen.

 

14u – 17u

Lokaal Twistappel

Inschrijven kan hier

 

 

20 nov           Mamamito - Op zoek naar onze voormoeders De vrouwelijke lijn blijft nog vaak verborgen in het stamboomonderzoek. Deze vorming leert je hoe je niet alleen op zoek kan gaan naar je voorvaders, maar ook naar je voormoeders!

14u – 16u

Lokaal Laatkomer

Inschrijven kan hier

 

 

Dag van de Wetenschap

Als kers op de taart gaat op 24 november ook het WoooW festival in De Krook door, en kan je deze en talloze andere wetenschappelijke experimenten zelf meemaken. Als je nog geen onderzoeker bent, leer je het hier zeker!