arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Human Rights @ De Krook: Rechten van trans* personen

Event | 3 december 2019

Welke invloed heeft de Transgenderwet – en de gedeeltelijke vernietiging ervan – op de rechten en bescherming van trans*personen? En wat brengt de toekomst?

Mensenrechten En Transrechten

In onze samenleving en elders staan mensenrechten blijvend onder druk.

Met deze lezingenreeks wil Human Rights Centre (UGent) de bevindingen uit onderzoek bespreken buiten de muren van de universiteit. De onderzoekers gaan in gesprek met het middenveld, kunstenaars... en bezoekers van de bibliotheek om samen na te denken over de betekenis van mensenrechten in onze huidige samenleving.


Tijdens deze sessie staan we stil bij de Transgenderwet van 25 juni 2017 en de gedeeltelijke vernietiging ervan door het Grondwettelijk Hof. Door de inwerkingtreding van de Transgenderwet werden alle medische voorwaarden voor de aanpassing van de officiële geslachtsregistratie afgeschaft. 

Waarom is de wet zo belangrijk voor de erkenning en bescherming van de rechten van trans* personen in België en waarom schoot de wet tekort? Zijn we nu definitief op weg naar de introductie van een derde genderaanduiding (M/V/X), of brengt de toekomst een afschaffing van de geslachtsregistratie? We bespreken deze vragen met verschillende personen die rechtstreeks betrokken waren bij de totstandkoming van de wet.


Sprekers

Joz Motmans is coördinator van het Transgender Infopunt (TIP). Daarnaast is hij eveneens gastdocent gender studies aan de Universiteit Gent.

Thomas Jans is beleidsmedewerker bij çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+ mensen en koepel van Vlaamse LGBTI+ organisaties.

Annelies Cardon is vertegenwoordiger van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Het IGVM is de onafhankelijke federale overheidsinstelling die instaat voor het bevorderen en waarborgen van gendergelijkheid en de bestrijding van genderdiscriminatie.


Praktisch

  • Waar? Krookcafé 
  • Wanneer? Dinsdag 3 december 2019 
  • Hoe laat? 17u30 tot 19u00 
  • Inschrijven? Gratis via deze link


In samenwerking met het Human Rights Center van Universiteit Gent, Bibliotheek De Krook en Vormingplus Gent-Eeklo.

Logos Hr @ De Krook