arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Human Rights @ De Krook: Over het werk van (dans)kunstenaars

Event | 1 april 2021

Een boekpresentatie en nagesprek rond de precaire werkomstandigheden van (dans)kunstenaars.

Human Rights @ De Krook Werk Cultuur 2

De precaire positie van de kunstenaar was nog nooit zo zichtbaar als vandaag. Tien jaar geleden stapte Annelies Van Assche de hedendaagse danssector in als productiemedewerker. Dag na dag werd ze er geconfronteerd met de onzekere en onfaire werksituatie in het kunstenaarberoep, maar werd ze ook steeds benieuwder: wat is nu precies de impact van deze arbeidsomstandigheden op het leven en werk van danskunstenaars? 

Aan de Universiteit Gent (S:PAM) en KU Leuven (CeSO) begon ze in 2014 aan een kwantitatief en kwalitatief doctoraatsonderzoek hierrond op het raakvlak van de theaterwetenschappen en de sociologie. Dat resulteerde in 2020 in haar eerste boek, waarin ze niet alleen wetenschappelijk verslag uitbrengt over de manier waarop de hedendaagse danssector in Europa functioneert, maar waarin ze ook de tegenstrijdige mechanismen die verband houden met de projectgeoriënteerde arbeids- en kunstmarkt blootlegt. 

Haar bevindingen vertellen ons niet alleen iets over hedendaagse danskunstenaars, maar leveren ook algemene inzichten over werken in de 21ste eeuw. Vandaag presenteert ze haar boek 'Labor and Aesthetics in European Contemporary Dance' en gaat daarover meteen in gesprek met een aantal mensen uit de culturele sector. 

 

Sprekers

  • Kinga Jaczewska is opgeleid als danskunstenaar, maar haar werk omvat zowel performance, videowerk, installatie, tekst en werk op papier en fotografie.
  • Delphine Hesters is onderzoeker, adviseur en facilitator voor organisaties en beleidsmakers in de culturele sector. Ze werkte o.a. rond de precaire positie van kunstenaars, fair practice, diversiteit en genderongelijkheid in de kunsten en rond het Vlaamse kunstenbeleid. Ze maakt de documentaire podcast Generation XIII, een portret van de huidige generatie studenten aan dansschool PARTS      
  • Pascal Gielen is hoogleraar en cultuursocioloog die aan het hoofd staat van het Antwerpse Onderzoeksinstituut voor de Kunsten ARIA aan de Universiteit van Antwerpen. In 2016 kreeg hij van het FWO de Odysseusbeurs voor excellent internationaal onderzoek. Daarmee richtte hij het interdisciplinaire Culture Commons Quest Office op dat onderzoek doet naar de condities voor duurzame creatieve arbeid in een stedelijke omgeving. 
  • Nicolas Baeyens is beeldend kunstenaar en docent beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Als kunstenaar ontwikkelde hij een kritische kijk op het behoud van kunst. Nicolas vertegenwoordigt hier De Jonge Academie, een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats van jonge toponderzoekers en -kunstenaars met een eigen kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid. Via standpunten en evenementen over actuele thema’s die vormkrijgen binnen werkgroepen, wil zij bijdragen aan de publieke beeldvorming over wetenschap en aan het debat over wetenschapsbeleid. Binnen de JA is sinds een tweetal jaar ook een werkgroep actief die zich buigt over de precariteit van het kunstenaarswerk. 

Het nagesprek wordt gemodereerd door

  • Rudi Laermans is als gewoon hoogleraar sociologische theorie en kunstsociologie verbonden aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven. Hij is sinds de jaren tachtig nauw betrokken bij de hedendaagse dansscène in Vlaanderen als onderzoeker, criticus-essayist en docent bij P.A.R.T.S.

 

Praktisch

  • Waar? Volg deze editie van Human Rights @ De Krook live de Facebook-pagina van De Krook
  • Wanneer? Donderdag 1 april 2021
  • Hoe laat? 19u30 tot 21u00 

 

Dit event is een samenwerking tussen Studies in Performing Arts and Media (UGent), de Jonge Academie, het UGent Human Rights Research Network en Bibliotheek De Krook.