arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Human Rights @ De Krook: Oorlogsmisdaden in Syrië: welke rol voor Belgische rechtbanken?

Event | 3 december 2020

Tijd om universele jurisdictie nieuw leven in te blazen?

Human Rights @ De Krook Oorlogsmisdaden In Syrie

* Vanaf maandag 26 oktober 2020 schakelt Universiteit Gent voor haar onderwijsactiviteiten over naar code rood. Hierdoor zal dit evenement enkel online doorgaan. Volg het debat mee via de Facebookpagina van De Krook en Bibliotheek De Krook.

----------------------------------------Aangemoedigd door de Arabische revoluties, trokken Syrische burgers in 2011 de straat op tegen het Assadregime. Door het extreme regimegeweld radicaliseerde de protestbeweging, en ontaardde het conflict in een burgeroorlog met internationale implicaties. De oorlogvoerende partijen maakten zich schuldig aan internationale misdrijven zoals willekeurige aanvallen tegen burgers, het inzetten van kindsoldaten, seksueel geweld, de belegering van steden en de inzet van illegale wapens zoals vatenbommen en chemische wapens. Een van de meest voorkomende misdrijven is foltering in detentie. 

De internationale impasse inzake het conflict verlamde de opties voor de berechting van deze misdrijven in fora zoals het Internationaal Strafhof. Op dit moment is het principe van universele jurisdictie, dat strafrechtelijke vervolgingen in buitenlandse rechtbanken toelaat, daarom de enige optie voor rekenschap. Momenteel lopen er onder meer in Duitsland op basis van dit principe verschillende processen tegen vermeende oorlogsmisdadigers. Ook in België zou dit mogelijk moeten zijn, ook al paste het in 2003 zijn ruime wet aan en schroefde het universele jurisdictie terug. Kan het dynamisme in andere Europese landen de wetgeving opnieuw activeren? Heeft de Belgische justitie de capaciteit om internationale misdrijven te vervolgen? Is er voldoende bewijsmateriaal en toegang tot slachtoffers en getuigen? En kan België een bijdrage leveren in de strijd tegen straffeloosheid? 

Panelgesprek met Tom Ruys, professor internationaal recht UGent; Wenke Roggen, federaal magistraat; Yahia Hakoum, vorser aan Institut d'études politiques de Paris en Brigitte Herremans, onderzoeker Mensenrechtencentrum UGent. 

 

Praktisch

  • Waar? Volg deze editie van Human Rights @ De Krook live via Zoom. Ga naar het debat via deze link en gebruik ‘HR@DK2020’ als wachtwoord. 
  • Wanneer? Donderdag 3 december 2020 
  • Hoe laat? 19u30 tot 21u00 


Contactpersoon: Brigitte Herremans, Brigitte.herremans@ugent.be

Evenement georganiseerd door het Human Rights Centre van Universiteit Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook en Vormingplus Gent-Eeklo.

Logos Hr @ De Krook