arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Human Rights @ De Krook: Oorlogsmisdaden in Syrië

Event | 3 december 2020

Ook Belgische rechtbanken zijn slagkrachtig. Tijd om universele jurisdictie nieuw leven in te blazen?

Human Rights @ De Krook Oorlogsmisdaden In Syrie

Aangemoedigd door de Arabische revoluties, trokken Syrische burgers in 2011 de straat op tegen het Assadregime. Door het extreme regimegeweld radicaliseerde de protestbeweging, en ontaardde het conflict in een burgeroorlog met internationale implicaties. De oorlogvoerende partijen, en met name het Assadregime en zijn bondgenoten, maakten zich schuldig aan internationale misdrijven zoals willekeurige aanvallen tegen burgers, het inzetten van kindsoldaten, seksueel geweld, de belegering van steden en de inzet van illegale wapens zoals vatenbommen en chemische wapens. Een van de meest voorkomende misdrijven is foltering in detentie. 

De internationale impasse inzake het conflict verlamde de opties voor de berechting van deze misdrijven in fora zoals het Internationaal Strafhof. Op dit moment is het principe van universele jurisdictie, dat strafrechtelijke vervolgingen in buitenlandse rechtbanken toelaat, daarom de enige optie voor rekenschap. Momenteel lopen er onder meer in Duitsland op basis van dit principe verschillende processen tegen vermeende oorlogsmisdadigers. Ook in België zou dit mogelijk moeten zijn, ook al paste het in 2003 zijn ruime wet aan en schroefde het universele jurisdictie terug. Kan het dynamisme in andere Europese landen de wetgeving opnieuw activeren? Heeft de Belgische justitie de capaciteit om internationale misdrijven te vervolgen? Is er voldoende bewijsmateriaal en toegang tot slachtoffers en getuigen? Maar bovenal: kan België een bijdrage leveren in de strijd tegen straffeloosheid? 

 

Panelgesprek met Tom Ruys, professor internationaal recht UGent en Brigitte Herremans, onderzoeker Mensenrechtencentrum UGent. 

 

Praktisch

 

Evenement georganiseerd door het Human Rights Centre van Universiteit Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook en Vormingplus Gent-Eeklo.

Logos Hr @ De Krook

Info i.v.m coronamaatregelen: Het zijn (nog steeds) speciale tijden. Daarom geven we jou graag volgende richtlijnen mee:

  • Neem je alvast je eigen mondmasker mee? De mondmaskerdracht is momenteel verplicht op elk moment van de activiteit.
  • De begeleider zal je ter plekke meer toelichting geven over de geldende maatregelen en afspraken.
  • Behoor je tot één van de risicogroepen? (65-plusser en/of iemand met onderliggende aandoeningen, bv. hart- en vaatziekten en/of verlaagde immuniteit). Maak dan best zelf een goede afweging/inschatting of vraag het na bij je behandelende arts. Wij ontraden kwetsbare deelnemers (verzwakt en met medische achtergrond) om deel te nemen aan onze binnenactiviteiten en verwijzen hen voorlopig naar het online alternatief. 
  • Indien je binnen de 7 dagen voor een activiteit Covid19-symptomen zou herkennen bij jezelf, gelieve een arts te contacteren en je deelname te annuleren.