arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Human Rights @ De Krook: Mijn gedacht! Het recht van het kind om gehoord te worden

Event | 5 november 2020

In november 2019 blies het Kinderrechtenverdrag 30 kaarsjes uit. Ter gelegenheid van deze verjaardag wordt stilgestaan bij artikel 12 van het verdrag, dat het hoorrecht verankert.

Human Rights @ De Krook Mijn Gedacht Het Recht Van Het Kind Om Gehoord Te Worden

Volgens artikel 12 hebben kinderen en jongeren het recht om vrijelijk hun eigen mening te uiten en gehoord te worden in alle aangelegenheden die hen aanbelangen. Dit is in de praktijk echter vaak geen evidentie, waardoor verschillende vragen beantwoord moeten worden. Welke beslissingen belangen kinderen en jongeren aan? Hoe kunnen kinderen hun visie geven op een kindvriendelijke manier? En wat als de mening van het kind ingaat tegen de rechten en belangen van anderen?

Vanuit onderzoek en beleid wordt de toepassing van artikel 12 IVRK toegelicht. Daarna worden jongeren zelf aan het woord gelaten over hun ervaringen. Het Kinderrechtencommissariaat, dat in de campagne ‘Caroline luistert’ vraagt naar de ervaringen van kinderen en jongeren, modereert het gesprek.

 

Praktisch

 

Evenement georganiseerd door het Human Rights Centre van Universiteit Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook en Vormingplus Gent-Eeklo.

Logos Hr @ De Krook

Info i.v.m coronamaatregelen: Het zijn (nog steeds) speciale tijden. Daarom geven we jou graag volgende richtlijnen mee:

  • Neem je alvast je eigen mondmasker mee? De mondmaskerdracht is momenteel verplicht op elk moment van de activiteit.
  • De begeleider zal je ter plekke meer toelichting geven over de geldende maatregelen en afspraken.
  • Behoor je tot één van de risicogroepen? (65-plusser en/of iemand met onderliggende aandoeningen, bv. hart- en vaatziekten en/of verlaagde immuniteit). Maak dan best zelf een goede afweging/inschatting of vraag het na bij je behandelende arts. Wij ontraden kwetsbare deelnemers (verzwakt en met medische achtergrond) om deel te nemen aan onze binnenactiviteiten en verwijzen hen voorlopig naar het online alternatief. 
  • Indien je binnen de 7 dagen voor een activiteit Covid19-symptomen zou herkennen bij jezelf, gelieve een arts te contacteren en je deelname te annuleren.