arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Human Rights @ De Krook: COVID-19 door een mensenrechtenbril (VOLZET)

Event | 8 oktober 2020

Welke invloed hebben het coronavirus en de bijhorende gezondheidscrisis op mensenrechten? Tijd voor een actueel debat!*

Human Rights @ Dk Covid 19 Door Een Mensenrechtenbril

* Alle inschrijvingen zijn ondertussen volzet. Wil je het debat bijwonen? Volg alles via de livestream via de Facebook-pagina van De Krook.


Het nieuwe coronavirus heeft een in moderne tijden ongeziene wereldwijde gezondheidscrisis veroorzaakt. Zowel de pandemie zelf als de reactie hierop vormen een bedreiging voor de mensenrechten. 

Enerzijds vereisen de mensenrechten dat overheden maatregelen nemen om het recht op leven en op gezondheid te beschermen. Anderzijds vormen de genomen lockdown-maatregelen een beperking van allerhande mensenrechten, gaande van de bewegingsvrijheid over het recht op privé- en familieleven tot het recht op onderwijs. Bij de organisatie van contact tracing kan men dan weer ernstige privacybedenkingen maken. Tenslotte moet ook waakzaam zijn voor indirecte schade aan de mensenrechten. Denk bijvoorbeeld aan het verhoogd risico op huiselijk geweld tijdens de lockdown, of de specifieke impact op het genot van mensenrechten door personen die behoren tot kwetsbare groepen, zoals asielzoekers of personen in armoede.

 

In dit panelgesprek gaat Professor Eva Brems in gesprek met Kati Verstrepen (voorzitter Liga voor Mensenrechten), Pascal Debruyne (Odisee Hogeschool) en Laurens Lavrysen (Universiteit Gent) over de impact van de COVID-19-crisis op de mensenrechten. Tevens wordt ingegaan op de vraag of het recht van de mensenrechten een noemenswaardig verschil heeft gemaakt tijdens deze crisis, en welke lessen hieruit kunnen getrokken worden voor de toekomst.

 

Praktisch


Evenement georganiseerd door het Human Rights Centre van Universiteit Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook en Vormingplus Gent-Eeklo.

Logos Hr @ De Krook

Info i.v.m coronamaatregelen: Het zijn (nog steeds) speciale tijden. Daarom geven we jou graag volgende richtlijnen mee:

  • Neem je alvast je eigen mondmasker mee? De mondmaskerdracht is momenteel verplicht op elk moment van de activiteit.
  • De begeleider zal je ter plekke meer toelichting geven over de geldende maatregelen en afspraken.
  • Behoor je tot één van de risicogroepen? (65-plusser en/of iemand met onderliggende aandoeningen, bv. hart- en vaatziekten en/of verlaagde immuniteit). Maak dan best zelf een goede afweging/inschatting of vraag het na bij je behandelende arts. Wij ontraden kwetsbare deelnemers (verzwakt en met medische achtergrond) om deel te nemen aan onze binnenactiviteiten en verwijzen hen voorlopig naar het online alternatief. 
  • Indien je binnen de 7 dagen voor een activiteit Covid19-symptomen zou herkennen bij jezelf, gelieve een arts te contacteren en je deelname te annuleren.