Flore de Gand
Erfgoedproject 'Flore de Gand' belicht de gouden eeuw van de Gentse sierteelt. Waarom gaan de Floraliën in Gent door? Waarom genoten de Gentse botanici, tuinbouwers en de Plantentuin in de negentiende eeuw zo’n grote faam tot ver buiten de landsgrenzen?

Programma
Geleide wandeling
‘Flaneren door groen Gent’: welke elementen in het huidige stadsbeeld getuigen van de tuinbouwkundige hoogdagen? We loodsen je langs vergeten bloemenmarkten, verdwenen serres, de eerste locatie van de Floraliën en standbeelden van botanici.
Start- en aankomst aan de ingang van de Krook: 17.30u – 18.30u
Inschrijvingen voor de wandeling via deze link.
Lezingen
- Welkomstwoordje ‘Flore de Gand’
Chantal Dugardin (hortulana Plantentuin Universiteit Gent) schetst het erfgoedproject Flore de Gand.
- Toen de planten nog spraken: de flora van Gent in de negentiende eeuw
Katrijn Vannerum (Plantentuin Universiteit Gent) bladert met ons door drie negentiende-eeuwse herbaria. Ze licht toe welke wilde planten nu zeldzaam geworden, bedreigd of verdwenen zijn en welke sierplanten als eerste in de Plantentuin en in de Gentse kwekerijen geteeld werden.
- Streekeigen flora in beeld
Steven Verstockt (ID-Lab Universiteit Gent) linkt de planten uit de herbaria, aan de originele vindplaatsen, aan hedendaagse toepassingen en aan … het Gentse dialect.
- Plantenshow met internationale faam: de Gentse Floraliën
Gentse siertelers stelden hun nieuwe planten tentoon tijdens een halfjaarlijkse plantenshow: de Gentse Floraliën. Pieter Toebaert (Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde) neemt ons mee naar de Floraliën vroeger en nu.
- Verdwenen stadsgezichten
Het Gentse casino, talrijke serrecomplexen en huizen van bloemisten verdwenen uit het straatbeeld. Steven Verstockt (ID-Lab Universiteit Gent) brengt de oude glorie tot leven en plaatst archiefbeelden in de hedendaagse streetview.
- Duik in uw familie-albums
Heeft u nog foto’s van serres, uw tuinbouwbedrijf, bloemenmarkten of bloemenstoeten op zolder liggen? Isabel Rotthier (Universiteitsarchief Gent) legt uit hoe u kan bijdragen aan dit project.
Waar?
Zaal De Blauwe Vogel, De Krook, M. Makebaplein 1
Wanneer?
19u00 tot 21u30
Inschrijvingen
Zijn gratis en kunnen via onderstaande links:
Meer weten?
Duik in het online dossier van Bibliotheek De Krook en ontdek alle boeken over bloemen en planten uit de collectie.