arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

#daaromleesik studiedag

Event | 23 november 2018

Kunnen boeken ons inspireren om de toekomst vorm te geven? Kom er mee over brainstormen op vrijdag 23 november tijdens de #daaromleesik studiedag.

Studiedag Daarom Leesik

#daaromleesik studiedag

Kunnen boeken ons inspireren om de toekomst vorm te geven?
Kom er mee over brainstormen op vrijdag 23 november tijdens de #daaromleesik studiedag.

Met keynotes van Nick Montfort (MIT), Kris Rutten (UGent, voorzitter Iedereen Leest) en Geert Vandermeersche (UGent) en praktische sessies in de namiddag over de toekomst, leesonderwijs, diversiteit in cultuur, sociale leesplatformen, en computerpoëzie.

 

Programma

Voormiddag (Engels gesproken, Minard)

 • 09:30 / Verwelkoming
 • 10:00 / Welkomstwoord
 • 10:15 / De toekomst is meervoudig! (Geert Vandermeersche en Kris Rutten, UGent)
  Wat betekenen kunst en cultuur voor ons in tijden van digitalisering, hoe zullen bibliotheken en musea er in de toekomst uitzien, wat zijn de gevolgen voor kunstenaars en publiek, hoe kunnen kunst en wetenschap elkaar inspireren?
 • 11:00 / Keynote: Hoe kan computerpoëzie de toekomst maken? (Nick Montfort, MIT)
  Nick Montfort houdt een pleidooi voor poëzie als een drijfveer voor innovatie en toekomstdenken. Met veel voorbeelden illustreert hij dat poëzie misschien niet “nuttig” is, maar dat poëtisch omgaan met nieuwe media ons cultuurbegrip wel uitbreidt. Zo maakt kunst de toekomst.
 • 12:00 / Spoken word performance

Namiddag (De Krook)

 • 12:30 – 14:00 / Broodjeslunch met vegetarische opties (Krookcafé)
 • 14:00 – 16:30 / Namiddagsessies (diverse lokalen in De Krook)
  In deze sessies gaan we actief aan de slag met de grote uitdagingen voor de cultuursector.
 1. De toekomst is meertalig & meervoudig (Cultuur & Educatie, UGent & Minderhedenforum)
  We onderzoeken de rol van de bibliotheek in een toekomst waarin krioelt van alternatieve stemmen. De onderzoeksgroep Cultuur & Educatie i.s.m. Mathieu Charles (Minderhedenforum/performance kunstenaar) geven aanzetten voor discussie en voorbeelden ter inspiratie
 2. De toekomst is collectief (Iedereen Leest & Cultuurconnect)
  Welke mogelijkheden zijn er om lezers samen te brengen? Waarvan dromen lezers zelf? Cultuurconnect & Iedereen leest verkennen en gaan op zoek naar manieren om lokale leescommunities te versterken.
 3. Lezen als inspiratiebron voor een maakbare toekomst (Ministry of Makers)
  Welke lessen halen we uit boeken of lezen om de toekomst vorm te geven? Kan lezen of fictie ter inspiratie dienen voor een creatiever ontwerpproces? Tijdens deze brainstormsessie gebruikt Ministry of Makers “Design Thinking” om te zoeken naar tools voor de toekomst.
 4. Een toekomst voor experimentele literatuur (Algolit, Constant vzw)
  Algoritmes geven de wereld mee vorm via beursadviezen, sentimentele marktanalyses, vertaalmachines… Maar kunnen ze ook verhalen vertellen?
 5. De toekomst is leesplezier (Onderzoeksgroep Taal, Leren, Innoveren, UGent)
  Waarom zijn we gemotiveerd om te lezen? En vooral, waarom en hoe leren we het onze kinderen? Wat zijn de pijnpunten binnen het leesonderwijs vandaag?

16:30 / Receptie en netwerkmoment (krookcafé)

 

Praktisch

 • Wanneer? 23 november 2018 om 9u30
 • Waar? Minard en De Krook
 • Voor wie? Mensen uit de cultuursector
 • Inschrijven? Schrijf me in!
 • Meer informatie? Bezoek de website

Je kan je inschrijven voor de voormiddag (gratis) of de hele dag met keuze voor één namiddagsessie (€30, met lunch en receptie). De voormiddagsessie vindt plaats in Minard, de namiddagsessies in De Krook.

 

Organisatie

De #daaromleesik studiedag wordt georganiseerd door de onderzoeksgroep Cultuur & Educatie (Universiteit Gent) en Bibliotheek De Krook, in samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd & Media.

Logos Daaromleesik Studiedag