arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Clash | Verkiezingen of burgerinspraak?

Lezing | 13 februari 2020

In Clash confronteren we verschillende opinies over een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Het debat krijgt vorm aan de hand van stellingen waar de twee gasten maar ook de deelnemers zich kunnen over uitspreken.

V Clash 02 2020

Bevindt onze democratie zich in een diepe crisis door electorale koorts, polarisering, particratie, kibbelkabinetten en besluitloosheid? Onze beide gasten weigeren alvast mee te gaan in het doemdenken maar het uitgangspunt van hun optimisme verschilt grondig.

Joel De Ceulaer is journalist en auteur van Hoera! De democratie is niet perfect. Voor hem zijn verdeeldheid en onvolmaaktheid eigen aan de democratie. Hij betreurt dat men door de crisissfeer die rond representatieve democratie heerst, men op zoek gaat naar alternatieven zoals deliberatieve democratie.

Filip De Rynck is professor bestuurskunde (Universiteit Gent) en co-auteur van De participatieve omslag. Hij vindt het net positief dat de representatieve democratie meer en meer verweven raakt met participatieve praktijken zoals het ondersteunen van burgerinitiatieven en het betrekken van burgers in de besluitvorming.Praktisch