arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Boekvoorstelling: Mensenrechten in crisis?

Boekvoorstelling | 25 juni 2019

Mensenrechten worden steeds vaker beschreven als “in crisis”, maar zijn mensenrechten wel met uitsterven bedreigd? Tine Destrooper (Mensenrechtencentrum, UGent) en Sally Engle Merry (New York University) zoeken in het boek ‘Human Rights Transformation in Practice’ naar antwoorden.

Boekvoorstelling Mensenrechten In Crisis

Het enthousiasme van de jaren 1990 voor een globale orde waarin mensenrechten de norm zouden zijn, lijkt te verdwijnen. Daarboven steken nieuwe dreigingen voor universele mensenrechten de kop op. 

 

Mensenrechten worden steeds vaker beschreven als “in crisis”, maar is dat wel zo? De idealen erachter blijven tot de verbeelding spreken. Hoe gaan activisten om met politieke en economische druk? Waarom blijven ze toch mobiliseren voor mensenrechten en hoe doen ze dat? En wat kunnen we daarvan leren? Is er nood aan een nieuw groot verhaal of moeten we net de concrete praktijk bekijken om de toekomst van mensenrechten te snappen? Hoe ziet zo’n nieuw discours en een nieuwe praktijk van mensenrechten eruit? Wat kunnen de klassieke mensenrechteninstellingen ervan leren? En hoe kunnen die lokale voorbeelden een inspiratie zijn voor een meer universele, veerkrachtige en toekomstgerichte versie van mensenrechten? 

 

Op basis van onderzoek uit verschillende landen formuleert het boek “Human Rights Transformation in Practice” een begin van een antwoord op deze vragen. 

 

Met sprekers: 

  • Ellen Desmet (Prof. migratierecht, UGent)
  • Tine Destrooper (Prof. mensenrechten en overgangsrecht, UGent)
  • Arne Vandenbogaerde (Onderzoekscoordinatie faculteit recht en Criminologie, UGent)
  • Wouter Vandenhole (Prof. mensenrechten, Universiteit Antwerpen) 

 

Moderator: Brigitte Herremans

 

Waar?

Krookcafé, De Krook, M. Makebaplein 1

 

Wanneer?

Dinsdag 25 juni om 12u30

 

Inschrijvingen

Gratis inschrijven via deze link.

 

In samenwerking met het Mensenrechtencentrum van de Universiteit Gent.