arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

(Afgelast) Boekvoorstelling Klaas Tindemans: 'De dramatische samenleving'

Boekvoorstelling | 26 maart 2020

Dramaturg en onderzoeker Klaas Tindemans stelt zijn nieuwe boek ‘De dramatische samenleving: Een politieke cultuurgeschiedenis’ voor. Gevolgd door een gesprek over het boek met Dominiek Hoens, filosofiedocent verbonden aan de Artevelde Hogeschool en het RITCS.

Boekvoorstelling Klaas Tindemans 2

* Gezien de richtlijnen van Universiteit Gent rond het COVID-19 virus zal deze activiteit niet doorgaan. Bedankt voor uw begrip.

Samenlevingen zijn altijd dramatisch. Ze laten zichzelf zien, zeker voor wie achterom wil kijken, als een fascinerend en verwarrend geheel van theatrale evenementen en constructies. Soms weet het theater zélf die fascinatie en verwarring ook te vatten - bij Sophocles, Shakespeare, Bertolt Brecht en vele anderen. In de wisselwerking tussen theater en politiek ontstaat dan een hele reeks pertinente vragen.

Is de moord van Medea op haar kinderen een terroristische daad? Ondermijnde Shakespeare bij de opvoering van een koningsdrama als Richard II de autoriteit van de vorst? Als Diderot zegt dat de acteur nooit zijn ‘ware’ gevoelens mag gebruiken op de scène, heeft hij het dan ook niet over de politicus? Mag je een genocide - de Holocaust, Rwanda 1994 - laten naspelen door slachtoffers, of is dat enkel sensatiezucht? Bewijst het experiment van Chokri Ben Chikha niet hoe onze samenleving behoefte heeft aan een ‘waarheidscommissie’ over haar verleden van koloniale uitbuiting?

Dit boek wil de gedramatiseerde samenleving beschrijven in de vorm van fragmenten die politiek en cultuurgeschiedenis verbinden én met elkaar confronteren, zowel lang geleden als vandaag. In tijden van intellectuele verwarring - waren er ooit andere? - levert dat pertinente denkstof op.

Het event wordt afgesloten met een signeersessie aan de boekenstand.

Klaas Tindemans

Als dramaturg werkte Tindemans samen o.a. regisseur Ivo van Hove en het toneelspelerscollectief de Roovers. Zelf schreef en regisseerde hij voor jeugdtheater Bronks twee toneelstukken, Bulger en Sleutelveld, waarin hij kinderen in een gewelddadige omgeving opvoerde. Momenteel werkt hij als docent en onderzoeker aan het Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS), het Koninklijk Conservatorium Brussel en de Vrije Universiteit Brussel.


Praktisch

  • Waar? Zaal De Blauwe Vogel, De Krook, hoofdingang, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.
  • Wanneer? Donderdag 26 maart 2020
  • Hoe laat? De deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.
  • Inschrijvingen? Schrijf je in via deze link.


Dit evenement is mede georganiseerd is door S:PAM (Studies in Performing Arts and Media) van de Universiteit Gent.