arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Belezen Wetenschappers: Jan Verplaetse, Marc Leman & Frank Verstraete

Event | 26 februari 2019

Jan Verplaetse, Marc Leman & Frank Verstraete zetten een boom op over literatuur. Wat ontroert, enthousiasmeert of ontspant hen? Welke romans liggen op hun nachtkastje? Auteur en radiomaker Pat Donnez leidt alles in goede banen in een heus literair-wetenschappelijk salon.

Belezen B8874B7C4C9F853D4Dd418Bee0C4E4B0

 Wetenschappers zoeken ontspanning en verstrooiing, inspiratie of andere perspectieven door middel van literaire teksten. Zij hebben elkaar veel te vertellen binnen en buiten de contouren van hun vakgebied. Alleen zijn de schotten tussen vakgebieden en onderzoeksgroepen aanzienlijk verhoogd.

In Belezen Wetenschappers slaan we de brug tussen collega’s door een gedeelde passie voor literatuur. Deze interessante kijk op literatuur is niet alleen verrijkend voor de betrokken gesprekspartners maar ook voor niet-academici.


Op dinsdag 26 februari 2019 ontvangen we drie boeiende Belezen Wetenschappers:

* Jan Verplaetse

Hoe kunnen we gedrag vanuit biologische processen van de mens verklaren? Waar situeert zich moreel en immoreel gedrag in de hersenen? Boeiende vragen waarmee filosoof Jan Verplaetse dagelijks bezig is. Als hoofddocent geeft hij les in de moraal- en rechtsfilosofie aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Gent.

* Marc Leman

Naast musicoloog, filosoof, auteur en trompettist bij het universitair jazz combo ‘Blandinos’ is Marc Leman bovenal directeur van IPEM, het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek van de vakgroep Kunstwetenschappen. Als onderzoeksprofessor in systematische musicologie onderzoekt Leman o.a. hoe mensen interageren met muziek

* Frank Verstraete

Fysicus Frank Verstraete probeert de natuur tot in de allerkleinste essentie te vatten en beschrijven. Zijn grensverleggende onderzoek in de kwantummechanica - oftewel de studie van subatomaire deeltjes -  leverde hem naast internationale faam ook de Francqui-prijs op. 



Praktisch

·      Wanneer? Van 19.30 tot 21 uur
·      Waar? Krookcafé, via de hoofdingang van De Krook
·      Prijs? 5 euro
·      Inschrijven? Online via Vormingplus of tel. 09 224 22 65.



Zin in meer? Dit zijn de volgende Belezen Wetenschappers:
·      26 maart 2019: Rik Pinxten, Jeroen Wijnendaele, Marleen Temmerman
·      21 mei 2019: Speciale editie over China



Zin in nog meer? Neem zeker een kijkje op de website van Bibliotheek De Krook voor een overzicht van de voorbije Belezen Wetenschappers, hun aanbevolen literaire werken, opnames en meer.