arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

AI: van fictie naar non-fictie

Event | 15 maart 2021

Wat kunnen films en boeken ons echt leren over een wereld met artificiële intelligentie?

verhalen.gif


Artificiële intelligentie is een thema dat niet enkel vandaag tot de verbeelding spreekt. Al jarenlang zijn de mogelijkheden die A.I. de wereld kan bieden, en ook de bedreigingen die het met zich meebrengt, het onderwerp van heel wat romans en films. Van verhalen over liefde tussen mens en machine tot complete dystopische toekomstbeelden over een wereld onder het juk van hyperintelligente robots: A.I. prikkelt duidelijk onze fantasie. Maar wat is feit, en wat is fictie? Waarover moeten we ons zorgen maken, waar kunnen we naar uitkijken, en bij welk ideeën moeten we toch kritische kanttekeningen maken?

Tijdens dit online evenement komen 5 fragmenten uit film en literatuur aan bod, die onder de loep genomen worden door onze drie spreekgasten. Waar eindigt die fictie in deze werken, en waar begint de non-fictie? En wat wil dat zeggen voor onze maatschappij?

Om in te gaan op deze vragen, nodigden we drie experts ter zake uit:

  • Ann Nowé, professor computerwetenschappen en hoofd van het Artificial Intelligence lab van VUB. Ann kent AI vanbinnen en vanbuiten, en kan ons tijdens het debat heel wat vertellen over wat nu eigenlijk feit en fictie is.
  • Thomas Gils, juridisch expert en onderzoeker met een focus op de ethische en juridische aspecten van AI. 
  • Massimiliano Simons, doctor in de filosofie en moraalwetenschappen met een focus op wetenschapsfilosofie & filosofie rond technologie. 

Benieuwd? Je kan AI: van fictie naar non-fictie op maandag 15 maart (19u30 - 21u00) digitaal bekijken via Zoom of Facebook. Reserveer gratis je plaats via deze link.

Dit evenement is een samenwerking van Kenniscentrum Data en Maatschappij en De Krook.