arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentLayer_2Vlaanderen_verbeelding werktselecttwitterLayer_2youtube
Menu

Renovatie Wintercircus uit de startblokken

Wintercircus | 23 juni 2017

De renovatiewerken aan het Wintercircus zijn gestart. Sogent - het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf - coördineert de werkzaamheden. In een eerste fase gaat het om grond-, stabiliteits- en rioleringswerken die het unieke pand van een stevige basis moeten voorzien. De installatie van een 'BEO-veld' zal ervoor zorgen dat warmte uit de bodem kan worden gebruikt als energievoorziening. Deze eerste fase zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

De Krook Herman 3

De renovatiewerken aan het Wintercircus zijn gestart. Sogent - het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf - coördineert de werkzaamheden. In een eerste fase gaat het om grond-, stabiliteits- en rioleringswerken die het unieke pand van een stevige basis moeten voorzien. De installatie van een 'BEO-veld' zal ervoor zorgen dat warmte uit de bodem kan worden gebruikt als energievoorziening. Deze eerste fase zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

Sogent selecteerde de tijdelijke vereniging van Baro en SumProject als uitvoerend architect. Zij volgen samen met studiebureau VK Engineering de uitvoering van de werken op. Het concept is van Atelier Kempe Thill uit Rotterdam. De aannemer die de werken voor deze eerste fase van de renovatie uitvoert, is THV Furnibo-Persyn. Eind mei was deze aannemer al gestart met de voorbereidende werfinrichting. Zo kreeg de ingang aan de Sint-Pietersnieuwstraat een nieuwe poort om het werfverkeer toegang te geven tot de site en om de werf goed af te sluiten.
 
In deze eerste fase wordt de basis gelegd voor een duurzaam en stevig bouwwerk dat de tand des tijds terug met gemak kan trotseren. Het gaat om het grondverzet, het realiseren van het BEO-veld (Boorgaten Energie opslag), het rioleringsstelsel onder de funderingsplaat, de bouwkuip, de structurele werken (stabiliteitswerken) en de invulmetselwerken van de niveaus -2 en -1 onder de middenpiste.

Hinder beperken

Sogent en de aannemer zien erop toe dat de werken zo weinig mogelijk hinder veroorzaken voor de buurt. Zo zullen alle werken binnen plaatsvinden en zal de werf geen openbaar domein innemen. De Sint-Pietersnieuwstraat zal wat extra verkeer ondervinden van de vrachtwagens die de werf in en uit rijden voor het aanleveren van machines en bouwmaterialen en het afvoeren van grond en bouwpuin. Het verkeer wordt zoveel mogelijk tijdens de verkeersluwe momenten van de dag ingepland, zodat er zo weinig mogelijk conflicten kunnen ontstaan met de andere weggebruikers. Er zijn in deze fase geen werken voorzien aan de achterzijde (Platteberg), noch aan de Lammerstraat.

Klaar in 2020

Vanaf 2020 zal het gerenoveerde Wintercircus rond een centraal overdekt en multifunctioneel binnenplein kantoorruimte bieden aan organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie. Onder de middenpiste komt een rockzaal voor 500 personen. Ook evenementen, een café, een restaurant en een foyer maken deel uit van het programma van de vernieuwde site. De renovatie van het Wintercircus is het sluitstuk van het nieuwe stadsdeel De Krook.

Een gebouw dat tot de verbeelding spreekt

In de aanloop naar de start van de renovatiewerken gaf Bernard Ottevaere, verantwoordelijke voor het project bij sogent, twee lezingen over de geschiedenis en de toekomst van het iconische gebouw. De presentaties waren een organisatie van de Dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent en kenden een groot succes. Meer dan 400 mensen woonden in de Minardschouwburg de lezingen bij.

Meer info over het Wintercircus vind je ook op de website van sogent.