arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Salafisme na het Arabisch Ontwaken

Lezing | 5 december 2017

Wat is de invloed van het Salafisme in het Midden-Oosten? Ontdek het tijdens de presentatie van het boek: "Salafisme Na het Arabisch Ontwaken. Strijden met de macht van het volk". Deze boekpresentatie wordt verzorgd door de onderzoeksgroep ‘The Middle East and North Arfica’ (MENARG, UGent).

Salafisme

PRAKTISCHE INFO

 • Dinsdag 05 december 2017 - 20:00
 • De Krook, Zaal 'De Blauwe Vogel'
 • Ingang via Platteberg (Google Maps)
 • Gratis toegang
 • Met de steun van Baillet Latour

Opgelet: Deze boekvoorstelling is volledig Engelstalig!


Programma

‘The Middle East and North Arfica’ onderzoekgroep van de Universiteit Gent (MENARG) nodigt u van harte uit voor de presentatie van het boek 'Salafisme Na het Arabisch Ontwaken. Strijden met de macht van het volk'.

 • Inleiding
  prof. dr. Sami Zemni
 • Introductie van het boek
  dr. Fabio Merone
 • Islamitische dilemma's in het Saudi-Arabië na de Arabische Lente
  prof. dr. Stéphane Lacroix
 • Kritische bespreking van het boek
  prof. dr. Corinne Torrekens

Nadien is er ruimte voor een discussie met het publiek. En wordt het boek te koop aangeboden.

Het boek

Een van de meest interessante gevolgen van het Arabische ontwaken is de centrale rol van Salafisten in een aantal landen. In het bijzonder lijkt er een beweging plaats te vinden, weg van traditionele ingetogenheid naar een toenemende mate van politisering. De aankomst op de politieke scene van Salafistische partijen in Egypte, Tunesië en Jemen, evenals het schijnbaar groeiende verlangen van Salafisten in andere Arabische landen om de institutionele politiek te betreden door middel van de oprichting van politieke partijen, leggen op een heldere manier de krijtlijnen van de debatten uiteen over hoe te reageren op het ontwaken van deze Salafistische kringen. Het boek 'Salafisme Na het Arabische Ontwaken' onderzoekt in detail hoe het Salafisme, zowel theologisch als politiek, in de verschillende Arabische opstanden aan het strijden is. De nadruk ligt vooral op het soort politisering dat er gebeurd en welke vormen het heeft aangenomen. Zoals sommige bijdragen duidelijk maken, vermindert de politisering niet noodzakelijkerwijs de rol van jihad of de invloed van meer ingetogen strekkingen, waardoor spanningen en strijd in de complexe wereld van het salafisme worden onthuld.

De sprekers

Corinne Torrekens is hoogleraar politieke wetenschappen en onderzoeker aan de onderzoeksgroep voor etnische relaties, migratie en gelijkheid (GERME) van de Université Libre de Bruxelles en directeur van de spin-off DiverCity. Zij heeft onlangs (met Dirk Jacobs) onderzoek gevoerd naar de rol van de nationale context in de religieuziteit van Moslims en de visie op religie van moslims in zes West-Europese landen, dat werd gepubliceerd in de 'Journal of Ethnic and Migration Studies'.

Stéphane Lacroix is universitair hoofddocent in de politieke wetenschappen bij ‘Sciences Po”, een onderzoeker bij het Centre d'Etudes et de Recherches Internationales (CERI), en een collega bij het Centre d'Etudes et de Documentation Economiques, Juridiques et Sociales (CEDEJ) in Cairo. Hij is ook docent aan de universiteit van Chicago in Parijs. Hij is de auteur het boek "Awakening Islam: The Politics of Religious Dissent in Hedendaagse Saoedi-Arabië"

Fabio Merone is onderzoeker aan de Midden-Oosten en Noord-Afrika onderzoeksgroep van de  Universiteit Gent (MENARG). Hij heeft net zijn phd-onderzoek afgerond over de evolutie van het islamisme in de Tunesische democratische transitie. Fabio Merone heeft gepubliceerd in diverse academische internationale tijdschriften en met Francesco Cavatorta heeft Merone het boek "Salafisme na de Arabische Ontwaken" samengesteld en geredigeerd.

Sami Zemni is professor in de politieke en sociale wetenschappen verbonden aan de Conflict Research Group een multidisciplinair onderzoekseenheid aan de Universiteit Gent. Hij coördineert en leidt de Midden-Oosten en Noord-Afrika onderzoeksgroep (MENARG). Zijn vakgebied is politiek in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met speciale aandacht voor politieke islam. Hij richt zich op processen van neoliberalisatie, globalisering en politieke verandering in Marokko, Algerije, Tunesië en Egypte.