arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Romeinse steden en landschappen onthuld

Onderzoek | 9 maart tot 4 april 2018

Hoe kunnen we het verleden in beeld brengen? Deze digitale tentoonstelling toont onderzoek naar Romeinse landschappen in Italië met niet-invasieve archeologie en digitale visualisaties. De tentoonstelling is gebaseerd op meer dan 15 jaar veldwerk van de vakgroep Archeologie (UGent), en werpt een blik op de archeologie van de toekomst.

Potentia

Sinds 2000 is een team van archeologen van de Universiteit Gent actief in Adriatisch Italië met de intensieve studie van een aantal verlaten steden en hun omliggend landschap tijdens de Romeinse tijd. Door toepassing van de nieuwste niet-invasieve archeologische en geografische methodes, aangevuld met gerichte opgravingen, werden vier Romeinse steden gelegen in de vallei van de Potenza rivier, gedetailleerd in kaart gebracht. Door gebruik te maken van gecombineerde technieken van o.a. afstandswaarneming (zoals actieve luchtfotografie en infrarood-fotografie met drones), meting van magnetische verschillen in de bodem en gebruik van grondradar, werden een reeks uitzonderlijke resultaten geboekt. Door intense samenwerking met enkele Europese partners, uit universiteiten en het bedrijfsleven, worden die resultaten thans gepresenteerd in een dynamische tentoonstelling waarin de virtuele visualisatie van deze steden en hun agrarisch ommeland in de Romeinse tijd centraal staat. Ook worden enkele objecten uit het onderzoeksgebied virtueel in beeld gebracht, terwijl de tentoonstelling tevens aandacht schenkt aan de nieuwste archeologische technieken die de beoefening van de moderne archeologie grondig aan het wijzigen zijn. 


Virtueel bezoek aan een huis in Pompeii

Deze tentoonstelling liep in 2017 reeds op twee locaties in Italië (Rome en Porto Recanati) en komt nu dus naar Gent. Hier wordt ze aangevuld met een interactief virtueel bezoek aan een huis in de Romeinse stad Pompeii, uitgewerkt door een partner team van de Universiteit van Lund.

De tentoonstelling loopt in De Krook van 9 maart tot 4 april 2018 en speciale sessies voor alle publiek met een begeleid 3D bezoek aan het virtueel huis in Pompeii, worden georganiseerd door het team van onderzoeksleider Prof. F. Vermeulen op woensdagnamiddagen 14, 21 en 28 maart en op vrijdag 30 maart (van 14u tot 16u).