arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Onbeperkt energie gebruiken dankzij technologie?

| 24 april 2018

De wetenschap staat niet stil. Dankzij nieuwe uitvindingen kunnen we op steeds duurzamere manieren energie opwekken. Zullen we dankzij deze nieuwe technologieën binnenkort onbeperkt energie mogen gebruiken? Onze kraks zochten het voor u uit.

Img 6521 Web C Michiel Devijver

Waar? Zaal De Blauwe Vogel.

Wanneer? Woensdag 7 maart 2018.

Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.

Inschrijven? Schrijf je hier gratis in!

Programma

Energie uit zeemondingen – de kracht van zout en zoet water

Marjolein Vanoppen (Toegepaste Analytische en Fysische Chemie, UGent)

Onze zeeën zijn een bron van energie, gaande van windmolens op zee tot het gebruiken van stromingen en getijden voor het opwekken van elektriciteit. Door gebruik te maken van membranen kan nu ook energie opgewekt worden uit zoutgradiënten, zoals die voorkomen waar rivieren uitmonden in de zee. Door zoet en zout water samen te brengen en de menging van de twee te controleren, kan op een duurzame manier elektriciteit geproduceerd worden, die in theorie tot 80% van onze energievraag kan voldoen maar ook een belangrijke rol kan spelen in de productie van drinkwater uit zeewater.

U kan Marjolein volgen op Twitter via: @MarjoVanoppen @EvidesChair

 

Slimme energienetten

Matthias Strobbe - IoT Business Development and Smart Grids Research, imec-UGent

Een verdere vermindering van onze CO2 uitstoot vraagt het in gebruik nemen van nog veel meer hernieuwbare energiebronnen. De productie van bv. zonnepanelen of windmolens is echter erg afhankelijk van factoren als weer, tijdstip en seizoen en de verschuiving van fossiele brandstoffen naar elektriciteit betekent een extra belasting voor onze bestaande netten.

Slimme energienetten waar communicatiesystemen en algoritmes zorgen voor een optimale aansturing van productie en verbruik, opslag en uitwisseling van energie met andere gebruikers, regio’s en landen kunnen er echter voor zorgen dat de doelstelling om tegen 2050 onze CO2 uitstoot tot bijna 0 te herleiden toch gehaald wordt.


Going Electric

Jeroen De Mayer - Business Development Manager, UGent-EnerGhentIC

Wat zijn innovatieve elektrische machines? Waar worden deze machines gebruikt? En waarom zijn ze zo belangrijk?  


Demo's

Elke avond demonstreren we ook een aantal nieuwe technologieen voor u.


Inschrijven? Schrijf je hier gratis in!