arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: gezonder dankzij technologie?

Lezing | 6 juni 2017

Fitbits, exergames en dokter Google: wat is de link tussen technologie en onze gezondheid? Ontdek op deze avond hoe technologie ons gezonder kan maken, maar ook wat valkuilen kunnen zijn. Op deze publieksavond kan je niet alleen boeiende lezingen bijwonen, maar krijg je ook de kans om zelf een aantal nieuwe technologieën uittesten.

Img 8049 Web C Michiel Devijver1

Wanneer? 06 juni – demo’s van 19u00 tot 22u00, lezingen van 19u30 tot 21u00.

Inschrijven? via: https://ugent.congrezzo.nl/kraks-de-krook


PROGRAMMA

Muziek en technologie in de gezondheidssector - Pieter-Jan Maes (IPEM, UGent)

Muziek wordt meer en meer ingezet ter ondersteuning en bevordering van een actieve en gezonde levensstijl. Musicologisch onderzoek aan het IPEM (UGent) biedt nieuwe inzichten in hoe muziek mensen motiveert, en hoe muzikale biofeedback de coördinatie van hun bewegingen kan ondersteunen en corrigeren. Pieter-Jan Maes zal iets komen vertellen over hoe dergelijke kennis wordt ingezet en getest in het brede domein van gezondheid en welzijn, en specifiek voor sport en (motorische) rehabilitatie.

PrevenD: een computertraining om herval van depressie te voorkomen -Jasmien Vervaeke (MICT, UGent)

Eens genezen van een depressie bestaat kans op herval. Dit herval kan tegengegaan worden door trainingen zoals een cognitieve controle training, een training die vaak via de computer gebeurt. Jasmien Vervaeke is doctoraatsstudente aan de vakgroep experimenteel-klinische en gezondheidspsychologie en werkt op het PREVEND project, waarbij men onderzoekt naar manieren om deze training te verbeteren. Jasmien zal iets komen vertellen over de mechanismen achter deze training.  

Hallo Siri! Hoe is het met mijn cholesterol? - Bart Geers (Antelope Dx)

Antelope is een spin-off van de UGent die zich toespits op het ontwikkelen van labs op een chip. Hiermee kan iedereen zelf in een druppeltje urine of via een bloedprik parameters opmeten en zo zijn gezondheidsstatus opvolgen zonder daarvoor naar de dokter te moeten en met dezelfde kwaliteit als de toestellen in een medisch lab. Bart Geers zal iets komen vertellen over deze chips die gebaseerd zijn op geavanceerde Gentse fotonica of lichttechnologie. Dit is een typevoorbeeld van hoe we met technologie gezondheidszorg willen innoveren.

Demo’s:

wE-MOVE: Een spel in virtual reality om te revalideren na verlamming imec, PreviewLabs en Revaki

Patiënten die te kampen hebben met een verlamming in één hand hebben een manier om dat verlamde hand weer te laten revalideren, namelijk spiegeltherapie. Door middel van lange repetitieve oefensessies kan het hand soms gedeeltelijk genezen, maar die oefeningen zijn enorm saai en door de trage vooruitgang werken ze demotiverend. Daarom maakte PreviewLabs in samenwerking met Revaki een prototype voor een VR-spel dat de principes van spiegeltherapie aantrekkelijk maakt.

 

Het “Music Balance Board”: Muzikale biofeedback bij motorische rehabilitatie Dr. Micheline Lesaffre

Deze demo toont aan hoe muzikale biofeedback gebruikt kan worden om balansinstabiliteit bij beroerte-patiënten te corrigeren op een uitdagende en motiverende manier. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een evenwichtsbord waarin druksensoren ingebouwd zijn, die de gewichtsverdeling meten. Door middel van speciale muzikale terugkoppeling strategieën van de gewichtsverdeling wordt de patiënt gestimuleerd om een vooraf bepaalde evenwichtspositie te bereiken.

 

De “SoundBike”: Muzikale biofeedback bij fietsen Dr. Pieter-Jan Maes

De “SoundBike” is een fiets voorzien van sensoren en algoritmes die het mogelijk maken om het tempo van muziek (beats per minute, BPM) continu aan te passen zodat dit samenvalt met het omwentelingstempo van de fietser (rounds per minute, RPM). Daarnaast is het ook mogelijk om audio-samples toe te wijzen aan specifieke omwentelingshoeken, en deze samples te triggeren wanneer de pedaal deze hoek passeert, waardoor ritmische en melodische patronen kunnen gecreëerd worden.

Schrijf je nu in

Georganiseerd door: UGent, imec en Bibliotheek De Krook