arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentLayer_2Vlaanderen_verbeelding werktselecttwitterLayer_2youtube
Menu

Kraks@dekrook: gezonder dankzij technologie?

Lezing | 6 juni 2017

Fitbits, exergames en dokter Google: wat is de link tussen technologie en onze gezondheid? Ontdek op deze avond hoe technologie ons gezonder kan maken, maar ook wat valkuilen kunnen zijn. Op deze publieksavond kan je niet alleen boeiende lezingen bijwonen, maar krijg je ook de kans om zelf een aantal nieuwe technologieën uittesten.

Img 8049 Web C Michiel Devijver1

Wanneer? 06 juni – demo’s van 19u00 tot 22u00, lezingen van 19u30 tot 21u00.

Inschrijven? via: www.ugent.be/inschrijvenkraks


PROGRAMMA

Muziek en technologie in de gezondheidssector - Pieter-Jan Maes (IPEM, UGent)

Muziek wordt meer en meer ingezet ter ondersteuning en bevordering van een actieve en gezonde levensstijl. Musicologisch onderzoek aan het IPEM (UGent) biedt nieuwe inzichten in hoe muziek mensen motiveert, en hoe muzikale biofeedback de coördinatie van hun bewegingen kan ondersteunen en corrigeren. Pieter-Jan Maes zal iets komen vertellen over hoe dergelijke kennis wordt ingezet en getest in het brede domein van gezondheid en welzijn, en specifiek voor sport en (motorische) rehabilitatie.

PrevenD: een computertraining om herval van depressie te voorkomen -Jasmien Vervaeke (MICT, UGent)

Eens genezen van een depressie bestaat kans op herval. Dit herval kan tegengegaan worden door trainingen zoals een cognitieve controle training, een training die vaak via de computer gebeurt. Jasmien Vervaeke is doctoraatsstudente aan de vakgroep experimenteel-klinische en gezondheidspsychologie en werkt op het PREVEND project, waarbij men onderzoekt naar manieren om deze training te verbeteren. Jasmien zal iets komen vertellen over de mechanismen achter deze training.  

Hallo Siri! Hoe is het met mijn cholesterol? - Bart Geers (Antelope Dx)

Antelope is een spin-off van de UGent die zich toespits op het ontwikkelen van labs op een chip. Hiermee kan iedereen zelf in een druppeltje urine of via een bloedprik parameters opmeten en zo zijn gezondheidsstatus opvolgen zonder daarvoor naar de dokter te moeten en met dezelfde kwaliteit als de toestellen in een medisch lab. Bart Geers zal iets komen vertellen over deze chips die gebaseerd zijn op geavanceerde Gentse fotonica of lichttechnologie. Dit is een typevoorbeeld van hoe we met technologie gezondheidszorg willen innoveren.

Demo’s:

  • Stroke musical balance board (IPEM, UGent)
  • SoundBike (IPEM, UGent)
  • wE-MOVE motor game met Oculus (imec)

Schrijf je nu in

Georganiseerd door: UGent, imec en Bibliotheek De Krook