arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Cybercriminaliteit

Event | 16 oktober 2018

We werken steeds meer online. Dat houdt risico’s in. Criminelen hebben het op onze bankgegevens en persoonlijke data gemunt. Hoe kan je jezelf het beste beschermen tegen cybercriminaliteit? Wat wordt er nu al aan gedaan? Onze kraks leggen het u uit.

Kraks Cybercrime

Waar? De Krook, hoofdingang, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.

Wanneer? Dinsdag 16 oktober 2018.

Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.

Inschrijven? Schrijf je hier gratis in!


Programma

Lezingen

Bescherm jezelf tegen cybercrime

Andries Bomans (Centrum voor Cybersecurity België, SafeOnWeb)

Cybercriminelen zijn steeds creatiever in hun pogingen om mensen om de tuin te leiden. Via onze tips beschermen we ons tegen hun geavanceerde methodes. Ontdek hoe je verdachte berichten herkent, waarom updates belangrijk zijn, hoe je een back-up maakt en wat een sterk wachtwoord is.


Wat is cybercriminaliteit?

Marjolein Delplace (Federal Computer Crime Unit (FCCU))

Cybercrime, cyberaanval, hacking, phishing, ransomware, … Het zijn termen die iedereen al eens heeft gehoord, en hopelijk nog niet zelf mee werd geconfronteerd. Maar wat houdt cybercriminaliteit precies in? Hoe vaak komt het voor in ons land? En hoe evolueert het? Naast verschillende andere partners, maakt ook de politie een prioriteit van dit fenomeen. Aan de hand van een beeld op cybercrime biedt zij een antwoord op bovenstaande en andere vragen.


Cybercrime: Ook mijn probleem?

Lies De Kimpe (MIOS Universiteit Antwerpen - mict UGent)

Als we het nieuws mogen geloven, lijken vooral bedrijven en overheden last te hebben van cybercriminaliteit. Maar is dat wel zo? Moeten we ons als modale internetgebruiker ook zorgen maken over cybercriminaliteit? In deze lezing bespreken we wie er nu eigenlijk echt kwetsbaar is op het internet.


Cybercriminaliteit in cijfers

Marijn Martens (imec-mict-UGent)

Slechts 5,2% van de Belgen beveiligt zichzelf niet tegen cybercrime, maar hoe goed brengt de rest het ervan af. Welk type cybercrime is het gevaarlijkst?