arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Kraks@dekrook: Big data

Lezing | 14 juni 2017

Tegenwoordig krijgen we via technologie persoonlijke leestips en reclame op maat. Bovendien slagen computers erin om knelpunten in het verkeer te voorspellen, infectieziekten te detecteren en trends op sociale media te signaleren. Hoe kan dat allemaal? Via "big data"!? Maar wat is dat nu eigenlijk? Ontdek op deze publieksavond via lezingen en demonstraties wat big data is. Door wie wordt het gebruikt? Zal het veranderen hoe we leven, werken en denken?

Img 6842 Web C Michiel Devijver

Wanneer? Woensdag 14 juni – demo’s van 19u00 tot 22u00, lezingen van 19u30 tot 21u00. 

Inschrijven


Programma 

Wat is Big Data? (Erik Mannens, IDLab) 

Big Data is de nieuwste technologische trend. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? En hoe kunnen we er op een goede manier mee omgaan? Erik Mannens is de geknipte persoon om het ons uit te leggen. Sinds 2008 promoot professor Mannens Open Data in Vlaanderen. Hij was betrokken bij de eerste Hackatons en de oprichting van de Open Knowledge Foundation. Hij is dan ook een graag geziene spreker op evenementen over de manier waarop we als mensen omgaan met de bijna onbegrijpelijke hoeveelheid data die op ons afkomen. 

 

Wetenschap en de magische lamp: een verhaal over Big Data. (Frederik De Grove, MICT) 

Big Data is ongetwijfeld één van de hot topics van de afgelopen jaren. Daar heeft de exponentiële toename van de hoeveelheid data die we tegenwoordig ter beschikking hebben ongetwijfeld iets mee te maken. Maar waarom is Big Data zinvol? Om inzichten te verwerven die we voorheen niet hadden? Maakt de idee van Big Data ons niet blind voor het nut van Small Data? Tijdens deze lezing formuleert Frederik De Grove een aantal bedenkingen die nodig zijn in deze tijden van data-overvloed.   

 

Big Data in het onderwijs: Learning Analytics… (Tammy Schellens & Elise Ameloot, Vakgroep Onderwijskunde) 

Technologie is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij en biedt ook heel wat kansen voor ons onderwijs. Elektronische leeromgevingen zijn daar een voorbeeld van. Deze platformen die heel wat uitdagingen met zich meebrengen (motivatie, rol van de leerkracht, …) kunnen ook veel data verzamelen en opslaan, waardoor we meer informatie kunnen krijgen over de leerlingen. Deze informatie kan ervoor zorgen dat we het leren beter begrijpen en de leeromgeving kunnen optimaliseren. Learning Analytics biedt veel mogelijkheden! Tijdens Kraks @ De Krook gaan we dieper in op wat Learning Analytics precies is en presenteren we enkele toepassingen in het onderwijs. 

Big data in de stad (Pieter-Jan Pauwels, Digipolis)

De stad beheert verschillende soorten data, zowel groot als klein. Deze data worden liefst ‘open’ aangeboden, zodat burgers er ook mee aan de slag kunnen. Veel data hebben is één ding, maar hoe ga je daar nu mee om? Hoe kan het ons helpen op data gedreven beslissingen te maken? Hoe doen we dit vandaag en hoe zullen we dit binnen 10 jaar doen? Pieter-Jan Pauwels van Digipolis vertelt er alles over!


Demo's 

Tijdens Kraks@dekrook kan je een heleboel interactieve demo's uitproberen.  

 

De aanbevelingsmachine - Bibliotheek De Krook 

De Krook app geeft je gepersonaliseerde boekentips. Tijdens deze avond helpen we je de app te installeren en zetten we je op weg om er zelf mee aan de slag te gaan. 

 

Dashboard Gent 

Wil je in een oogopslag de belangrijkste cijfers van een Gentse wijk kennen? Wat is de bevolkingsdichtheid? Hoeveel woningen zijn er? Hoeveel mensen zijn er aan het werk? Via het Dashboard kan je in een beknopt overzicht de kerncijfers bekijken, gegroepeerd per thema en voor een wijk naar keuze. Je kan deze cijfers vergelijken met Gent of met een andere wijk. 

 

Brexit in VR 

Welke vragen stellen Europeanen zich over de Brexit? Google maakte een interactieve kaart in Virtual Reality om deze vragen in beeld te brengen. 

In de loop van de week worden nog demo's aan deze lijst toegevoegd. 

 

Inschrijven

 

Kraks@dekrook is een initiatief van Universiteit Gent, imec en Bibliotheek De Krook