arrow-downarrow-leftarrow-rightcheckclipboardfacebookgluegoogle-plusimec-whiteinstagramlogo gentimecdekrookbib_liggend_kleingebruik_neglogo ovlsogentpartner-ugentVlaanderen_verbeelding werktselecttwitterpartner-ugentyoutube
Menu

Eureka! - Wetenschapsfeest

Event | 31 maart 2018

Jeugdboekenmaand 2018 focust op wetenschap en techniek. De hele maand maart zullen bibliotheken, boekhandels, scholen... kinderen en jongeren een wetenschappelijke attitude bijbrengen. Dit is de ideale gelegenheid voor Bibliotheek De Krook, Universiteit Gent en Kinderuniversiteit om een groot wetenschapsfeest te bouwen, als afsluiter van een boeiende Jeugdboekenmaand. Voor alle leeftijden, op diverse locaties in De Krook op 31 maart tussen 13u en 17u. Gratis, zonder reservering!

Jbm 2018

Interactieve presentaties van UGent en Kinderuniversiteit

Van een vlak scherm naar 3D beelden

Brecht Berteloot - Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur - Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen Hoe zien wij de wereld in 3D? Hoe werkt een 3D televisie? Waarom zoveel soorten 3D-brillen, en heb je die altijd nodig? En waarom word je soms ziek als je een 3D-film ziet in de bioscoop? Kom de basisprincipes van verschillende 3D-displays te weten. 

Waarom een gloeilamp vervangen nog niet zo eenvoudig is

Philippe Smet - Faculteit Wetenschappen - Vakgroep Vastestofwetenschappen Is het einde van de gloeilamp nabij? Hoe werken spaarlampen en LEDs (licht emitterende diodes)? Ontdek het zelf in deze interactieve opstelling! Vergelijk de efficiëntie en de kleurkwaliteit van deze drie technologieën. Want lampen moeten niet alleen wit licht uitsturen, ze moeten ook natuurgetrouw kleuren weergeven. En dat is niet zo eenvoudig als het lijkt...

Van gaatjes in blaadjes tot sprekende bomen

Fran.Lauriks - Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen - Vakgroep Toegepaste ecologie & milieubiologie - Laboratorium voor plantecologie Hoe ‘drinken’ planten water? Hebben planten licht nodig om te overleven? Hoe groeien planten? Wat gebeurt er als een plant droogtestress heeft? Heeft de mens planten nodig om te kunnen ademen? Waarom zien planten er groen uit? Kleine en eenvoudige experimenten tonen ons de antwoorden op deze vragen.

Musiceren met een laserharp

Dirk Poelman - Faculteit Wetenschappen Vakgroep Vastestofwetenschappen Leef je uit, geef jezelf een work-out en maak muziek met de laserharp. Je ‘bespeelt’ deze harp via een reeks laserbundels. Onderbrekingen van laserstralen worden omgezet in geluid, dat uit glazen luidsprekers komt. Zo klinkt fysica dus letterlijk als glasheldere muziek in de oren. Het instrument en de luidsprekers worden speciaal voor deze dag gemaakt. 

Links of rechts: heb jij gespiegelde hersenen?

Robin GerritsFaculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen - Vakgroep Experimentele Psychologie  Een boek lezen doe je vooral met je linker hersenhelft, maar 10% van de linkshandigen en 5% van de rechtshandigen gebruiken er vooral hun rechter hersenhelft voor. Ook voor andere taken - zoals gezichten herkennen - lijken hun hersenen in spiegelbeeld te werken. Ontdek of je zelf meer hersencellen links of rechts activeert terwijl je leest op een laptop of een 50 jaar oude 'tachistoscoop'.

 

Verhalen luisteren & vertellen

  • Luisterende oortjes (13:30-16u doorlopend): een verteller leest voor uit prentenboeken (vanaf 3 jaar)
  • Verteluurtje (16u): Veerle Ernalsteen vertelt een verhaal voor kinderen van het vijfde en zesde leerjaar
  • Curieuzeneuzen workshop (13-16u doorlopend): Zin om een reportage te maken van deze Eureka namiddag? Kom langs bij de reporters! (vanaf 6 jaar)